Partizanov trenutak istine u Evroligi: Mogu li crno-beli do brejka u Madridu protiv Reala?

Javnost u Srbiji, ali i šire veoma je optimistična, slična razmišljanja imaju i košarkaši Partizana koji će danas u Madridu započeti serijal na čijem kraju se nalazi ulaznica za Fajnal-for Evrolige (20.45). Real deluje ranjivo, ali ima daleko više iskustva u odnosu na Kevina Pantera i saigrače.

U seriji na tri pobede, po sistemu 2-2-1, pulenima Željka Obradovića primarni cilj trebalo bi da bude pravljenje makar jednog brejka pred povratak u Beograd.

Iskusili su crno-beli tokom sezone kako je igrati protiv Reala; kod kuće su pokazali silu, međutim, u Madridu su mogli da se uvere u sposobnost izabranika Ćusa Matea da dođu do pobede i kada ne igraju dobro.

Iskustvo igranja velikih i značajnih mečeva nešto je našta se mogu osloniti Serhio Lljulj i saigrači. Ako se može konstatovati da su Madriđani „matora ekipa“ sa osmoricom igrača starijih od 30 godina i čak šestoricom koji imaju više od 33 godine, onda je indikativno i to da imaju daleko više iskustva u odnosu na crno-bele.

Tajming prve utakmice verovanto više odgovara srpskom velikanu koji je poslednji test pred put u Madrid imao u petak, na gostovanju Budućnosti.

Madriđani su sinoć morali da odigraju zahtevan meč u domaćem prvenstvu, na gostovanju Huventudu, u kome nis u blistali, naprotiv.

Videlo se u Badaloni, uprkos trijumfu, da Madriđani kubure sa energijom, koja se odražava na nemogućnost konstantnog igranja u visokom ritmu i traženja rešenja u ranoj fazi napada.

Real serijal sa Partizanom dočekuje samo sa jednim klasičnim centrom. Vensan Poarije operisao je slepo crevo pre nekih petnaestak dana zbog čega su male šanse da se uopšte pojavi tokom plej-ofa.

Pokušaće Ćus Mateo na razne načina da nadomesti izostanak francuskog centra, odnosno da Edi Tavares dobije što bolju potporu.

Videlo se u Badaloni da će oporavljeni Entoni Rendolf, kada bude bio u igri, vreme mahom provoditi na petici.

Moguće je i da će u niskim petorkama Jabusele prelaziti na mesto centra, naročito ako Zek Ledej bude bio rešenje na suprotnoj strani, u igri bez klasičnog centra.

Gorostasni centar, sigurno najdominantnija petica u Evroligi ove sezone, i ne samo tekuće, predstavljaće fundamentalnnu opciju za Real u reketu.

Reprezentativac Zelenortskih Ostrva personifikacija je centra „stare škole“ vrsnog u reketu na oba kraja terena.

Ono što ga krasi jeste i svest o sopstvenim limitima i spremnost da na parketu ne radi ono u čemu nije vičan, već da eksploatiše segmente u kojima je vrstan.

Partizan će defanzivno morati da pronalazi rešenja kako da ga udalji iz reketa, odnosno da mu na niskom postu ne dozvoljava da do obruča dolazi iz jednog ili dva driblinga.

– Pričamo o timu koji ima takvu istoriju da je svima jasno protiv koga igramo. Tim koji svake godine ima ambiciju da osvaja titulu. Ništa nije promenjeno ni ove sezone. Jasno je da imaju iskustvo preko Fernadeza, Ljulja i Rodrigeza. Imaju toliko osvojenih trofeja i klupskih i reprezentativnih. Tu su onda Jabusele, Dek, a uz to mladi momci kao Hezonja i Musa daju veliki kvalitet. To je spoj svega, a svako je sposoban da iskoči – nije želeo Željko Obradović da posebno akcentuje pojedinca u sastavu Reala, u najavi sutrašnje utakmice.

Ipak, koliko igra u napadu zavisi od Tavaresa ilustruje podatak da je u 55 odsto slučajeva Real dolazio do realizacije kada je gorostasni centar u njima učestvovao.

Najopasniji je u pik end rolu, naročito centralnom, kada se iz klasične blokade ili slipa otvori ka obruču. Gro njegovih realizacija dolazi nakon kombinacije sa bekovima, dok svega 18 odsto usled igre na niskom postu.

Kada postavi blokadu u adekvatnom tajmingu, njegova realizacija posle otvaranja ka košu je 75 odsto. Na postu je najproduktivniji kada loptu dobije u sredini reketa, a najslabiji kada je primoran da završava levom rukom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *