Nalazi se i u Ginisovoj knjizi rekorda: Da li znate koja je najslušanija božićna pesma svih vremena?

Sasvim je jasno da su božićne pesme vrlo unosan deo muzičke industrije, ali da li se ikada zapitali o kojim je iznosima zapravo reč?

Naravno, zarada izvođača biće mnogo manja ako on nije ujedno i autor pesme. Tako se, na primer, procenjuje da Shakin’ Stevens od božićnog hita „Merry Christmas Everyone“ godišnje zarađuje između 5.000 i 10.000 funti, dok, istovremeno, autor te pesme Bob Heatlie zarađuje šestocifreni iznos, piše portal Punkufer.hr.

Koliko tačno autor ili izvođač zarađuje od tantijema, teško je sa sigurnošću reći jer Performing Right Society štiti privatnost svojih članova i ne mora da iznese te podatke u javnost.

Ali britanski Channel 5 2016. godine, nakon opsežnog istraživanja, objavio je spisak najprodavanijih božićnih pesama svih vremena s iznosima koje pojedina pesma godišnje donosi.

Svaka od prvih pet pesama s tog spiska zarađuje više od 300.000 funti godišnje, odnosno oko 340.000 evra.

“Merry Xmas Everybody”, Slade – 1.000.000 funti

“Fairytale of New York”, The Pogues and Kirsty MacColl – 400.000 funti

“All I Want for Christmas is You”, Mariah Carey – 400.000 funti

“White Christmas”, Bing Crosby – 328.000 funti

“Last Christmas”, Wham! – 300.000 funti

Najveći singl svih vremena

I u ovogodišnjem izveštaju The Independent-a navedeno je da „White Christmas“ još uvek svake godine zarađuje više od 300.000 funti. Ta pesma je snimljena pre tačno 80 godina i nije samo najprodavanija božićna pesma svih vremena već je i najprodavaniji singl svih vremena u celom svijetu, prodat u neverovatnih 50 miliona primeraka.

Ako uporedimo, drugi najprodavaniji singl, „All I Want for Christmas is You“ beleži „samo“ 16 miliona prodatih primeraka.

Pesmu „White Christmas“ napisao je 1940. Irving Berlin, a Bing Crosby izveo ju je prvi put u radijskoj emisiji The Kraft Music Hall na Božić 1941. Snimljena je za film „Holiday Inn“ sledeće godine, a 1943. osvojila je Oskara za najbolju originalnu pesmu iz filma.

Prva verzija iz 1942. uništena je zbog prekomerne upotrebe pa je pesma ponovno izdata 1945. i 1947. godine i oba reizdanja dospela su na prvo mesto Billboard-ove liste, što je čini jedinom pesmom istog izvođača u istoriji koja je bila na prvom mestu tri različite godine.

Verzija koju danas znamo datira iz 1947. godine i ona je i u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda upisana kao najuspješniji singl svih vremena.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!