Kladionice na svakom koraku: Sve više đaka u riziku od kocke

Bez obzira na veličinu grada kladionice su gotovo na svakom koraku. Prema podacima od pre dve godine, onih sa državnom licencom više je od 2.000.

Batutovo istraživanje iz 2014. pokazalo je da je svaki treći stanovnik bar jednom popunio tiket. Euforija iz Katara, kažu, donosi i više klađenja.

„Za njih je ovo jako rizičan period izazovan i mi imamo u lečenju onako popriličan veliki problem da se sa tim nekako izborimo“, kaže doktorka Milica Repac iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Procena specijalne bolnice je da 50.000 do 100.000 ljudi ima ozbiljan problem sa kockanjem. Svega jedan odsto se javi na lečenje. U odnosu na prošlu godinu imaju 25 odsto više pacijenata.

„Imamo jedno novije istraživanje Instituta za javno zdravlje ‘Batut’ koje se odnosi na zdravlje dece školske populacije i pokazalo se da je nekih 30 odsto dece uzrasta od 15 godina, samo su anketirana deca prvog razreda srednje škole, popunilo neki tiket, a od toga dva do tri odsto je u riziku“, kaže doktorka Repac.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da onljan klađenje postaje sve raspostranjenije i popularnije kod učenika.

„Imao sam situaciju sa učenikom koji je bio i ozbiljno zadužen finansijski zato što je bio naviknut na online klađenje. Dakle umesto da odlaze fizički u kladionice oni onlajn se klade, i to na kraju vodi ka ozbiljnim problemima“, kaže Markov.

Prema zakonu iz 2011. kladionice moraju biti udaljene najmanje 200 metara od obrazovnih ustanova. Zakon je definisao, naglašavaju u kladionicama, da je to udaljenost najkraćim bezbednim pešačkim putem. Tvrde da maloletnicima ne dozvoljavaju ulazak, a da su provere stroge i u onlajn klađenju.

„Alati koji su na raspolaganju našim operaterima to omogućavaju, da bi se igrač registrovao, mora da se prijavi imenom i prezimenom, matičnim brojem. Softver i baza podataka koji su na raspolaganju priređivačima omogućuju da se te stvari ukrste i da se izvrši verifikacija igrača. Ako se bilo šta posumnja, nalog se blokira“, kaže Rade Karan iz Udruženja priređivača igara na sreću UPIS.

Letos je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio da će proveriti da li i koliko ima kladinonica koje su bliže školama nego što je zakonom propisano. Koji je rezultat nismo saznali.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!