Brnabić: SNS se ozbiljno bori za unapređenje kvaliteta vazduha

Premijerka Ana Brnabcih izjavila je sinoć da je SNS jedina stranka koja se ozbiljno bavi problemom zaštite životne sredine i unapređenja kvaliteta vazduha, za razliku od učesnika protesta, koji se samo bave politkanstvom i nemaju nijednu konsturktivnu ideju za rešavanje problema.

Na pitanje kako treba gledati i da li su zabrinavajući podaci da je Beograd po kvalitetu vazduha među najzagađenijim gradovima na svetu, Brnabić je u emisiji “Hit tvit“ na TV Pink rekla da je relevantno gledati godišnje podatke i to sa dozom zadrške jer zavisi gde su postavljeni merači.

Povodom jučerašnjeg protesta u centru Beograda u organizaciji Eko straže, Brnabić je rekla da joj je uvek zanimljivo što je na protestima od tih 600 ljudi koliko ih je bilo “40 odsto pušača koji su zabirnuti na vazduh, ali ne i duvanski dim“.

Brojni su dolazili sami u automobilu i tako dodatno doprinoslili zagađenju, rekla je Brnabić i dodala da je razmišljala da ode na protest i razgovara sa organizatorima i učesnicima skupa, ali je odustala kada je videla njihove profile na društvenim mrežama.

„Videla sam da nema nijedne konsturkvine ideje, nijedog predloga, najstrašniji vid praznog politikanstva, uvrede na račun predsednika i onda mi kažu da se bave životnom sredinom”, rekla je Brnabić i dodala da će se sutra u Skupstini Srbije, na sedici pored bužeta dotaći i te teme.

SNS je, kako je naglasila, prava i jedina strnaka koja je uradla nešto ozbiljno za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta vazduha.

„Građani treba da se uzdaju da imaju odgovornu vlast koja se time bavi, investira novac u projekte za rešavanje problema, a ne bavi se praznim pričama”, navela je Brnabić.

Ona je  izjavila večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije doneo odluku o odlasku na Samit EU-Zapadni Balkan i naglasila da smatra da je važno da ode tamo jer niko nema kredibilitet i ne može da se suoči sa licemerjem kao on.

„Ljudski mogu da razumem dilemu koju Vučić ima”, rekla je predsedica Vlade u “Hit tvitu“ na TV Pinku i dodala da se često pita „kako čovek ima takve živce, toleranciju i stprljenje kao što ima Aleksandar Vučić, da se na taj način bori i izbori neke stvari za Srbiju i Srbe na KiM”.

Brnabić je podsetila da je predsednik Vučić, posle odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Nenada Rašića, koji uživa manje od dva odsto podrške Srba na KiM, protivustavno i protivno Briselskom sporazumu imenuje za ministra za zajednice i blage reakcije EU, rekao da neće putovati u Tiranu na Samit koji počinje 6. decembra.

Brnabić je ponovo podsetila na još šest primera licemerja Zapada i izostanak reakcije kada je došlo do gaženja ljudskih prava i Briselskog sporazuma – od zabrane glasanja, vraćanja problema tablica, do Kurtijevih izjava usred Berlina da za njega ne postoji Briselski sporazum, da neće implementirati ZSO…kao i na stotine etnički motivisanih napada na Srbe.

„Rekla sam mu da treba da ide i da ih udari sa svim tim podacima”, rekla je premijerka i dodala da misli da Vučić razmišlja o tome.

Kako kaže, “lako je reći neka ide, lepo je reći trebalo bi predsednik da ide, ali on će trpeti sve te pritiske, prolaziti kroz licemere, moraće da trpi sve te laži, a mora da sačuva interese Srbije, da ne ugrozi investicije, stabilnost zemlje“.

Situacija je teška, rekla je predsednica Vlade Srbije.

„To je teret koji predsednik mora da ponese. Mislim da im niko bolje od njega ne kaže u lice istinu i plastično im ne objasni situaciju”, rekla je ona i naglasila da Vučić upravo može to da učini baš onako kako je uspeo da se izbori da KiM ne bude zatvoreno pitanje.

Naglasila je da predsednik može sve to da uradi jer je on i niko drugi uspeo da osmisli i implementira kampanju otpriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Svi možemo da se busamo u grudi da smo uradili nešto, ali otpriznavanja je smislio predsednik Vučić i isplanirao sve strateški, rekla je ona.

„Zato mi je važno da on bude u Tirani, važno je da bude on jer niko nema takav kredibilitet kao on, kada god se vidim sa bilo kojim liderom on kaze, voleo Vučića ili ne, da je Aleksandar Vučić jedan od njauticajnijih lidera Evrope”, rekla je Brnabić.

„On će ih najbolje suočiti sa njihovim licemerjem, volela bih da budem muva u sobi da čujem šta će im reći”, kazala je premijerka.

Komentarišući situaciju na KiM, rekla je da će biti egzodusa ako bude uvedena vizna liberalizacija sa EU.

„Slušate Kurtija gde se poziva na izveštaje i analize da su svetski šampioni u zaštiti ljudskih prava”, rekla je Brnabić i naglasila da je realnost sasvim drugačija i da ne zna odakle Vučiću snage da trpi sve to na sastanicima sa Kurtijem.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da, kada je reč o pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Srbija ima principijalnu poziciju, dok se, kako je navela, drugi „busaju u grudi u vezi sa uvođenjem sankcija”, a onda se Belgija izbori da ne uvodi sankcije za ruske dijamante.

„Što se sankcija tiče, Srbija ima principijalnu poziciju po pitanju sankcija. Svaki put jasno tu poziciju iskažemo na svakom sastanku, ali kao što kažu u međunarodnoj politici – čudne su to stvari, kad se busate u grudi u vezi sa moralom i uvođenjem sankcija Rusija zbog agresije na Ukrajinu, a onda vidite da se Belgija izborila da ne uvodi sankcije Rusiji za uvoz dijamanta iz Rusije”, rekla je Brnabić u emisiji “Hit tvit“ na TV Pink.

Brnabić je ocenila da „u celoj toj moralnoj priči dijamanti ispadoše važniji od agresije i teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države, koji nama spore”.

„Kada neki ambasadori kažu da jedan standard ne važi za svaku zemlju, izgleda da nijedan standard za našu zemlju ne važi. Svi njihovi standardi padnu u vodu kada se radi o Srbiji. Naše je da se borimo”, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je analiza “Fajnenšel tajmsa“ iz novembra ove godine pokazala da je u prvih 10 meseci 2022. godine uvoz ruskog tečnog gasa u EU veći za 42 odsto u odnosu na isti period 2021. godine u Evropi, od čega su Francuska, Belgija i Holandija kupile skoro sve zalihe.

Kao drugi primer, ona je navela sankcije na uvoz nafte iz Rusije, od kojih su neke zemlje članice izuzete.

„Zapadni Balkan nije, valjda smo mi neka ekonomska sila koja to može da istrpi, ali neke druge zemlje kao što su Mađarska, Česka, Slovačka, Bugarska, pa čak i Hrvatska jesu”, navela je Brnabić.

Ona je dodala da „Hrvatska koja nama spočitava da možemo da sedimo na dve stolice, izgleda da može da sedi na dve stolice”.

„Jedino što je ta stolica uvučena malo ispod stola da ne bi bilo baš toliko očigoledno, ali sede. Kad god mogu nešto da ušićare u spoljnoj politici oni to urade”, navela je Brnabić.

Ona je dodala da će Srbija da se bori principijalno i neće biti kao drugi koji su „tako principijalni, a nikad ne govore o svojim dijamantima”.

Brnabić je ponovila da je principijalna pozicija Srbije da neće da bude zemlja preko koje neko drugi krši sankcije.

Kada je reč o spekulacijama pojedinih medija kako je pritisak na Srbiju da uvede sankcije zamenio pritisak na Srbiju da reši pitanje Kosova, Brnabić je rekla da „tajkunski mediji” kažu da je pritisak da Srbija prizna takozvano Kosovo ogroman.

Brnabić je ocenila da takve medije nije sramota što osam godina pričaju da će Vučić „sutra da prizna Ksoovo”, a nikad se nisu izvinili, niti priznali da su pogrešili, lagali, imali dezinformacije…

„Bilo bi odgovorno i profesionalno da čujemo: izviite predsedniče Vučiću, lagali smo godinama, mesecima i oko sankcija i oko priznavanja Kosova”, zaključila je Brnabić.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!