Mnogo razloga za ograničenu cenu ulja

Vlada Srbije, izmenom uredbe, ponovo je odlučila da na snazi ostane ograničena cena od 219,99 dinara za suncokretovo ulje u maloprodaji.

Za ovo ima razloga jer je ulje od suncokreta usled poremećaja na tržištu jedan od proizvoda koji najviše nedostaje, posebno u Evropi. Najavljeno je nedavno da će domaći poljoprivredni proizvođači moći da računaju na dodatne državne podsticaje za sejanje suncokreta, a oni bi mogli da budu uplaćeni do kraja godine. Prema nekim informacijama, do sada je pristiglo više od 30.000 zahteva za ovu meru.

Kako je objavio uticajni nemački agrarni portal “Agrarhojt”, Evropska unija definitivno je zavisna od uvoza suncokretovog ulja koje ne mogu da zamene drugi slični proizvodi na tržištu.

To se jasno videlo u prvom tromesečju ove godine kada su, zbog rata u Ukrajini zaustavljene ili drastično smanjene isporuke iz te zemlje i kada je krenula jagma da se na evropsko tržište dopreme što veće količine. Negde u tom periodu izvoz zejtina iz Srbije u samo nekoliko dana bio je povećan za više od sto odsto, pa je bila uvedena i privremena zabrana izvoza. EU je, inače, iz Ukrajine uvozila čak 86 odsto ovog proizvoda.

Nemačka je takođe na listi država koje nabavljaju značajne količine zejtina. Međutim, fotografije praznih polica supermarketa u objavljenim u medijima učinile su svoje. Poljoprivrednici su proteklog proleća spontano počeli da se opredeljuju za ovu kulturu kako bi iskoristili priliku za bolju zaradu. U jednom trenutku čak nije bilo dovoljno semena.

Da je Srbija veliki proizvođač, ukazuje i podatak da su ovog proleća poljoprivrednici u Srbiji nauštrb drugih kultura posejali suncokret na 250.000 hektara, dok je 2021. površina pod ovom uljaricom bila od 210.000 do 215.000 hektara. U poslednjih nekoliko godina najbolja žetva bila je 2019. godine.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!