Drecun: Bitno da je kriza zaustavljena, ali problem nije rešen

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, ocenio je kao veoma bitno to što je, sporazumom postignutim sinoć u Briselu u vezi sa tablicama, na KiM zaustavljena eskalacija krize, ali je i naglasio da problem nije rešen.

Drecun je naveo da je bitno da je ova kriza zaustavljena u daljoj eskalaciji, jer već imamo gomilanje prištinskih policijskih snaga na severu KiM.

– Naša strana morala bi da insistira na povlačenju svih specijalnih parapolicijskih snaga sa severa Kosova. Bez odobrenja komandanta Kfora i predsednika četiri opštine sa severa, oni nemaju šta tamo da traže. Sve to stvara opasno okruženje za srpski narod – rekao je Drecun za RTS.

Drecun je podsetio da će KM tablice ostati u upotrebi i moći će da se produži registracija, ali se neće izdavati nove.

– Reč je o privremenom rešenju jer problem nije rešen, kako za tablice, tako ostaje i pitanje Zajednice srpskih opština bez čijeg osnivanja se Srbi neće vratiti u institucije – naveo je on.

Komentarišući ulogu SAD u postizanju dogovora oko tablica, Drecun je naveo da je uticaj SAD uvek bio presudan kada je reč o KiM.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM smatra da je veći problem nemačka pozicija.

– SAD ima fleksibilniju poziciju i politički je racionalnija, ali to ne znači da će oni odustati od nezavisnosti Kosova. Naš predlog je poslat u Brisel, u njemu jasno piše da nećemo prihvatiti lažnu državu Kosovo i da nećemo dozvoliti da bude primljeno u UN i druge međunarodne organizacije – rekao je Drecun i dodao da treba videti kakve korake će preduzeti Borelj koji je najavio nove sastanke sa delegacijama Beograda i Prištine.

– Ako Kurti nastavi da insistira na razgovorima o priznanju to će voditi u dalju eskalaciju i tenzije – rekao je Drecun.

Kaže da je Borelj rekao da se treba vratiti normalizaciji odnosa koji se očigledno različito shvata u svetskim centrima.

– Čini se da je Priština u dogovoru sa nekim zemljama namerno napravila problem sa tablicama kako bi nas naterali da razgovaramo o toj temi. Nije problem da razgovaramo, ali je početna osnova da se razgovara o priznanju lažne države Kosovo u startu pogrešna i neće biti prihvaćena sa naše strane – rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM kaže da je potrebno da vidimo dela a ne samo reči kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

– Nemačka očigledno ima neki svoj predlog i viđenje kako bi to trebalo da izgleda. Razlika je u nadležnostima kakve treba da ima ZSO. Nećemo pristati da ZSO nema nikakav značaj kako želi Priština – kaže Drecun.

Komentarišući jučerašnje skupove srpskog naroda na KiM, Milovan Drecun je rekao da je sa njih poslata jasna poruka da će se odupreti daljem teroru Prištine.

– Protesti imaju veliku političku težinu i njih ne mogu da ignorišu ni Priština ni međunarodna zajednica. Ne može da se ignoriše da tamo postoji ceo jedan narod koji je potpuno obespravljen i ugnjetavan – rekao je Drecun.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!