Deca veličaju junake zla

Dva masovna zločina, koja su za nepunih 48 sati zavila Srbiju u crno, otvorila su Pandorinu kutiju nezapamćenog veličanja ubica, ali i dovela do epidemije pretnji sličnim ubistvima, od juga do severa Srbije. Samo tokom proteklog vikenda je zabeleženo više incidenata i privođenja u policiju zbog dela izazivanje panike i nereda.

Tinejdžer (14) iz Laćarka je na jednoj društvenoj mreži postavio objavu fotografija osumnjičenog za ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”, sa odobravanjem i sa porukom da će uraditi isto što i maloletnik iz Beograda. On je uz krivičnu prijavu priveden sudiji za maloletnike Višeg suda u Sremskoj Mitrovici. U Nišu je takođe uhapšen 17-godišnjak koji je na svom Instagram profilu objavio da će u ovom gradu biti ubijeno više od 30 ljudi. U Lebanu je policija uhapsila I. K. (42) koji je u petak popodne pretio porodici da će proći “kao ovi sa televizije”. U Rumi je uhapšen D. J. (41) koji je putem društvenih mreža pretio da će puškom pobiti sve stanovnike ovog gradića.

Policija je privela devojčicu koja je na Tik-toku snimala sebe, ismevala masakr koji se dogodio u OŠ “Vladislav Ribnikar” i veličala ubicu.

Kako je maloletna, pa će prijave biti podnete protiv njenih roditelja.

Istovremeno, na više od 40.000 profila društvenih mreža otvoreno se veliča dečak koji je pobio svoje vršnjake u Beogradu.

Vršnjaci maloletnog K. K. slave kao heroja nazivajući ga: “kraljem”, “carem”, “da je najjači”…

Neuropsihijatar i porodični terapeut prof. dr Petar Nastasić, vanredni profesor u Evropskom centru za mir i razvoj Univerziteta UN, objašnjava za “Vesti” da se Srbija suočava sa problemom koji je globalan i karakterističan za prve decenije 21. veka.

– Ovaj vek je pun agresije i nasilja širom sveta: od demonstracija, ratova do masovnih ubistava. Kada tome dodamo sve agresivnije video-igrice, ali i činjenicu da su društvene mreže postale primarne u komunikaciji, a posebno mladih, Srbija nije ostala imuna na taj širi fenomen – objašnjava profesor Nastasić i dodaje da u tom svetlu treba posmatrati i dva monstruozna ubistva, ali i “epidemiju” pretnji ili veličanja ubica.

– To je taj virtuelni uticaj koji je proizveo zavisnost od društvenih mreža kod mladih. Deca, oslonjena isključivo na virtuelne sadržaje, sve više imaju problem sa svojim identitetom, želju da imitiraju svoje “junake” sa mreža, ali i sa shvatanjem da li je nešto realno ili nije. Ranije bi se takvo ponašanje označilo kao psihoza, ali danas je to sastavi deo globalne kulture među mladima. I nažalost, to će se širiti – ističe ovaj stručnjak.

Pretnje i u Skoplju

U Skoplju su proteklih dana zabeležena dva incidenta u školama, a “inspirisana” tragedijom u Beogradu. Policija je po prijavi direktora škole, u petak privela 16-godišnjeg učenika zbog objave na društvenoj mreži pretećih sadržaja upućenih profesoru, a potom je priveden đak osnovne škole u Skoplju koji se u učionioci pojavio sa pištoljem i uperio ga u druge učenike, da bi na kraju priznao da je reč o plastičnoj replici.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!