Do 2060. u Nemačkoj pet miliona radnika manje

Nemačkoj će do 2060. godine nedostajati pet miliona radnika, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje rada (IAB) koju prenose nemački mediji.

– Studija pokazuje da će poslodavcima u godinama koje dolaze na raspolaganju biti mnogo manje radnika – rekao je Enco Veber iz IAB, instituta koji deluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje u Nirnbergu.

Do 2060. će se broj radnika na tržištu rada smanjiti za 11,7 posto sa sadašnjih 45,7 na 40,4 miliona. Pritom ove procene uzimaju u obzir i rastući procenat starijih građana i žena koji ulaze u tržište rada kao i mere koje bi trebalo da podstaknu useljavanje radne snage.

– Ako želimo nešto da učinimo protiv ovog trenda, onda moramo dodatno da ubrzamo mere poput integracije starijih i žena u tržište rada kao i useljavanja – rekao je Veber.

Povećanje nataliteta

On je istakao da će u budućnosti pri useljavanju radne snage, koja trenutno pre svega dolazi iz drugih zemalja Evropske unije, biti potrebno osloniti se na radnike izvan EU.

– Moramo da uklonimo prepreke koje stoje na putu useljavanju radne snage iz trećih zemalja – kazao je Veber.

Novi zakon koalicione Vlade, koji bi trebalo da olakša useljavanje iz zemalja koje nisu članice EU, trenutno prolazi kroz parlamentarnu proceduru. Ali to, prema mišljenju ekonomista iz IAB, neće biti dovoljno.

– Moramo povećati natalitet, a za to moramo stvoriti društvene uslove koji će olakšati sklad između porodičnog i radnog života. U to spadaju faktori poput fleksibilnog radnog vremena kao i obezbeđivanja dovoljnog broja mesta u vrtićima – zaključio je Veber.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!