Bajden: Svet najbliži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize – ruski lider se ne šali

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin „momak koga prilično dobro poznaje” i da se ruski lider „ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja“, navodi britanska agencija.

On je naveo da se svet nije suočio sa „mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize.„

Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna „jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog.”

Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima, navodi Rojters.

Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedelje saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

„Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozcije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje”, rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962., koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!