Pobeda Srbije na sednici o prijemu Prištine u Savet Evrope

Državni sekretar u Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je danas da je to što se iz Saveta Evrope  nisu izjasnili po pitanju prijema Prištine u tu organizaciju, mala diplomatska pobeda Srbije. Istakao je da je ključni argument naše strane bio taj da bi se glasanjem pokazalo da je Savet Evrope u krizi i da nema neophodnog jedinstva.

„Mnogo smo radili na tome, ono što vidimo kao ishod je mala diplomatska pobeda Srbije. Juče je otpočela rasprava o zahtevu Prištine za sticanje članstva u Savetu Evrope, ali postigli smo da se izbegne bilo kakvo izjašnjavanje i uprkos želji Prištine i njenih međunarodnih sponzora, nije otpočela procedura prijema u članstvo”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović za RTS.

U Savetu Evrope je u sredu održana diskusija o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju bez zaključka o preciznom datumu stavljanja na agendu Saveta o ponovnoj raspravi.

Priština je zvaničan zahtev za prijem u Savet Evrope uputila 12. maja, međutim, prema proceduri, da bi zahtev bio uzet u razmatranje, potrebna je podrška više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope. Starović je poručio da sada, ipak, nema prostora za opuštanje jer se može desiti da se u narednom periodu rasprava nastavi. Naveo je i da je argument Srbije koji su članice Saveta Evrope uvažile da je poslednje što je potrebno SE još jedan prikaz nejedinstva.

„Bez obzira na to što Priština računa da je matematika za njih povoljna, naš argument je da bi svako preglasavanje iznova pokazalo da je SE u krizi i da nema adekvatnog stepena jedinstva. I mnoge države koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije uvažile su taj argument i uspeli smo da odložimo raspravu”, istakao je Starović.

Drugi argument Srbije bio je da bi prijem Prištine predstavljao kršenje statuta organizacije koji predviđa da su članice suverene države i članice UN. Starović je istakao i da nije uvek sigurno da će države koje su priznale nezavisnost i podržati zahtev Prištine za članstvo kada za to dođe vreme.

„Situacija u Generalnoj skupštini UN je povoljna za nas, više od 100 članica UN nedvosmisleno ne priznaje nezavisnost, manje od 90 je onih koje priznaju i pet koje su komplikovani slučajevi”, naveo je državni sekretar u MSP.

Objasnio je da je Beograd nakon aplikacije za članstvo Prištine, koje je podneto u maju, reaktivirao kampanju za otpriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Tako je od onda, prema njegovim rečima, još osam država povuklo priznanje – ukupno se 26 država dosad odlučilo na taj potez.

Starović je rekao da je Beograd bio privržen Vašingtonskom sporazumu, prema kojem je postojao moratorijum od godinu dana za zahteve Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i na rad Srbije na otpriznavanju nezavisnosti Kosova.

Priština, međutim, nije htela da se taj moratorijum produži, a Srbija se ponašala kao da je još na snazi dok ga druga strana ne prekrši.

„Oni su zahtevom za članstvo u Savetu Evrope to prekršili i nastavljeno je otpriznavanje”, rekao je Nemanja Starović, prenosi Tanjug.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!