Priština domaćin 102. seminara Parlamentarne skupštine NATO

U Prištini će od 8. do 10. oktobra biti održan 102. “Rouz-Rot” seminar Parlamentarne skupštine NATO, sa temom “Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, produženi izazovi, nove realnosti i buduće perspektive”.

Na seminaru koji će trajati tri dana, očekuje se više od 100 učesnika, uključujući poslanike iz zemalja članica NATO i zemalja partnera.

Kako je najavila Skupština Kosova, na seminaru će se razgovarati o budućim izazovima i perspektivama Zapadnog Balkana u promenljivom evropskom bezbednosnom okruženju, podršci NATO miru i stabilnosti u regionu, upravljanju i reformi sektora bezbednosti na Kosovu i parlamentarnog nadzora nad bezbednosnim institucijama na Kosovu.

“Zakonodavci NATO, predstavnici kosovskih institucija, kao i institucija i raznih međunarodnih organizacija, razgovaraće i o perspektivi evropskih integracija Kosova i dosadašnjem napretku, ekonomskoj situaciji u regionu nakon Kovid-19, o ulozi mladih u izgradnji održivih društava, za sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, političkim i bezbednosnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Razmatraće se i implikacije rata u Ukrajini na Zapadni Balkan, implikacije uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu, zatim za doprinos žena do regionalnog mira i bezbednosti, njihovog političkog učešća na Kosovu, kao i jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije”, navodi se u saopštenju.

Seminar se organizuje u saradnji sa Skupštinom Kosova, pod vođstvom šefa Delegacije Skupštine Kosova pri NATO, poslanika Dritona Hisenija, kao i uz podršku Švajcarske vlade .

Glavna svrha seminara je da se olakša dijalog u vezi sa pitanjima regionalne bezbednosti između zakonodavaca NATO i partnerskih zemalja.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!