Bajatović: Ako ostanemo bez gasa, 90 dana možemo da preguramo sa zalihama

Čak i da se desi nešto loše u odnosima sa Rusijom, verujem da bi se možda promenio sistem plaćanja, ali bi Rusi svoje obaveze ispunjavali, rekao je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bajatović je rekao da je Srbija trenutno najbolje obezbeđena zemlja u Evropi, jer je količina uskladištenog gasa 180 posto u odnosu na kapacitet, pošto skladištimo i u Mađarskoj.

„Do čepa su puna sva skladišta gasa. Imamo 660 srpskih i 280 ruskih miliona kubika što je sve pod našom kontrolom. To nikad nismo imali”, rekao je direktor Srbijagasa za TV Pink.

Dodao je da ne veruje u solidarnost EU prema Srbiji, jer je nema ni među članicama, te da Srbija mora „u se i u svoj kljuse”, preneo je Tanjug.

Odlaganje početka grejne sezone donosi uštedu u potrošnji gasa od 40 do 50 miliona kubika, a Bajatović kaže da je to 10 dana potrošnje u slučaju da eventualno prestane dotok gasa.

Govoreći o EU solidarnosti, on je naveo primer nafte, gde je više država Unije izuzeto i može da se snabdeva ruskom naftom, a Srbija preko JANAF-a ne može.

Bajatović je kazao da u Srbiju gasovodom trenutno dnevno stiže više od 15 miliona kubika gasa, te da je to uz jedan pravac gasovoda preko Ukrajine koji kontrolišu Ukrajinci gde stiže 42 miliona kubika, jedini dotok ruskog gasa u Evropu.

„Da molimo boga i čuvamo svoj interes. Jedan od nacionalnih interesa je da srpski tok radi”, rekao je on i dodao da pokušaji da se gas dobije iz drugih zemalja i drugim trasama trenutno nisu tehnički mogući.

Bajatović je rekao da su sve zalihe gasa plaćene, te da smo u stanju solventnosti za dodatne kredite ako bude trebalo.

„Ako ostanemo bez ikakvih količina gasa, možemo uz štednju, 90 dana da preguramo sa zalihama. Nabavljaju se dodatne količine mazuta i drugih supstituenata, pa će to uskoro biti i 120 dana. To znači da možemo da preguramo zimu”, rekao je direktor Srbijagasa.

Kazao je da se radi na kontraobaveštajnoj, fizičkoj i zaštiti preko lokalnog stanovništva trase gasovoda i podsetio da postoji fizičko tehničko obezbeđenje, kamere sa infracrvenom zaštitom, senzori kretanja.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!