Na Šodrošu jutros mirno: Policija čuva postavljenu ogradu, najavljen novi protest aktivista

Na Ribarskom ostrvu i Kameničkoj adi policija trenutno čuva ogradu koju su postavili kineski radnici uz pomoć žandarmerije koja je juče u razbijanjima protesta uhapsila deset građana.

Očekuje se ponovni dolazak radnika, ali za sada je tiho. Unutar ograđenog prostora nalazi se još nekoliko pripadnika privatnog obezbeđenja.

U Šodroš survajver kampu se spremaju za današnji protest „čišćenje Šodroša“ koji su zakazali od 16 časova.

Noć je, takođe, protekla mirno, policija je ostala da čuva ogradu, a aktivisti su prespavali u kampu.

Dočekivali su svoje saborce iz pritvora koji su se u kampu pojavli negde oko 22 časa. Među njima su bile žene i devojke, ali i penzioneri poput čika Miše, koji su duboko zagazili u osmu deceniju života.

Iz Ekološkog fronta su zahvalili najstarijim sugrađanima koji su svih ovih meseci zajedno sa njima. Juče su ih kako dodaju molili da se sklone ispred kordona, jer su policajci bili izuzetno brutalni.

„U nekom trenutku, pošto su nas pošteno nagnječili, našutirali i nalupali štitovima, počeli su da ih privode i sklanjaju. Verovatno im je neko javio, da starije ljude sklone. Kako bi nas, mlađe, slobodnije i jače gazili,povređivali. Intenzitet napada se kako su nas potiskivali pojačavao. Kod starijih je i srce slabije, pa valjda su se uplašili da ne dođe i do smrtnih ishoda”, saopštili su iz Ekološkog fronta.

Poziv na čišćenje Šodroša

U pozivu Ekološkog fronta za današnji skup kažu da su juče po naredbi Miloša Vučevića, nikad brojnije policijske snage tukle, hapsile i šikanirale svoje građane. Ali, da šuma ne može da se brani sama.

“Pozivaju se svi aktivisti, građani, čestiti i hrabri ljudi širom Srbije da dođu od 16 časova u Šodroš Survivor kamp, kako bismo krenuli u akciju čišćenja šume od smeća kolonijalizma, od nasilja i mašina“, rekli su iz Ekološkog fronta.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!