Ambasadori zemalja Kvinte zatražili hitan sastanak sa Vučićem

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom Delegacije Evropske unije.

Sastanak je u 10.15 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Kako je Aleksandar Vučić naveo, tokom gostovanja na TV Prva, ambasadori zemalja Kvinte zatražili su hitan sastanak sa njim i najavio da će mu biti predočen pisani dokument sa predlogom rešenja kojim se postiže sporazum Beograda I Prištine.

Vučić je izrazio nadu da mu neće doneti papir o kome se pisalo u albanskim medijima, a koji je navodno zasnovan na francusko-nemačkom predlogu po kome bi Srbiji bio ponuđen brz ulazak u EU, a zauzvrat tzv. Kosovo postalo bi članica UN I drugih međunarodnih organizacija. Ovakav sporazum navodno bi trebalo da bude potpisan 24. februara na godišnjicu početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Predsednik je rekao da će Zapad jednog dana morati da pregovara sa Rusima, ali da će pre toga morati da „reši“ Kosovo.

„Udri po malom. Postoji samo pravo sile i jačeg. Zaboravite međunarodno pravo, to ne postoji. U skladu sa kojim članom Povelje UN nekoga čeka „teška batina“. A zamerate Rusima kada koriste tešku batinu. Njih sve boli što ja govorim istinu. Niko za nas nema razumevanja, pa ni Rusi. Za sve koji su im uveli sankcije. Zapad za nas nema razumevanja, zato što imamo svoju politiku. A za Ruse se mi podrazumevamo. Ovi drugi, sitnicu da im učine, obožavaće ih. Ja ne branim poziciju Rusije zbog našeg bilateralnog odnosa, već branim politiku Srbije, ovu zemlju. Licemerno je to što radi Zapad, a i Rusija je pogazila međunarodne norme“, istakao je Vučić.

Kako kaže, pritisci na Srbiju će da rastu, oni će da rastu zato što svi žele kraj sage o Kosovu, da se ne bi mučili u odgovorima koje moraju da daju Rusima, koji se pozivaju na to. Svi se sve češće pozivaju na kosovski presedan, i zato je Zapadu stalo da to reši što pre, i neće birati sredstva da to reše.

Vučić ističe da misli da nije realno da se pitanje KiM reši za nekoliko nedelja i da je prvo neophodno ispuniti ono što je dogovoreno – stvaranje Zajednice srpskih opština.

„Videli smo šta je objavio „Albejnian post“. Želim ljudima da objasnim šta je u pitanju, da vide kakvi su pritisci prema nama. Ja nemam nikakav račun u inostranstvu, moj otac ima u BiH. Ja nemam na Zapadu ništa, nemaju čime da mi prete. Mogu da mi govore da će me srušiti sa vlasti. Oni meni nikada ne prete, već našoj zemlji. Eto recimo ta „teška batina“. Kada su prvi put došli kod mene predstavnici Bon i Pletner, primio sam ih, bio je i Lajčak sa njima, i kao da sam znao, odbio sam da primim taj papir, a znao sam da će Albanci da ga objave“, rekao je Vučić.

Predsednik dodaje da su potom taj papir objavili u „Albejnian postu“, i da je svima jasno ko je prekršio dogovor.

„A onda vidim večeras, da je Kvinta tražila hitan prijem kod mene. Pretpostavljam da će nam doneti ono što su Albanci već objavili. Da mi do 24. februara moramo da dogovorimo sve. Prepoznao sam i ja simboliku datuma, kada je počeo rat u Ukrajini. A vidite da su tekst sa ovlašćenjima koje ima ZSO, predložile nemačke organizacije koje su u Beogradu imale sastanak sa predstavnicima nekih domaćih organizacija. Jasno je da će da traže neku vrstu rešenja i ne treba ništa odbijati unapred, ali ono što sam ja do sada video je veoma teško za Srbiju. Ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu“, izjavio je predsednik sinoć na TV Prva.

Vučić dodaje da se u tom tekstu preti „teškom batinom“ za „ometajuću stranu“, i rekao da je ova zemlja 1999. godine dobila najtežu moguću batinu.

„Ubili su nam 82 dece. Srušili nam najvažnije objekte. Sve to možete da vratite, i to smo tek ovih godina uspeli da vratimo. Ali da vratite malu Milicu, Sanju i Jovanu, ne možete nikada. I sada pretite Srbiji novom batinom. Nije dovoljno što ste nam uzeli 13 odsto teritorije. Sada ćete zbog svojih grešaka iz tog perioda, a koje morate da opravdate, ponovo da pretite batinom. Ja se nadam da je to mišljenje nekog albanskog autora u toj novini, a ne zvanična poruka. Biće teško pristojno odgovoriti na to. Nama Evropa potrebna iz milion razloga, da nam trebaju i fabrike, i vrednosti, i pravila i pravo, ali ako mislite da jedna zemlja treba da uvek bude žrtva, a zgazili ste međunarodno pravo i poredak, i to sam im uvek otvoreno govorio. Ne postoji čovek koji može da objasni da su poštovali Povelju UN. Ja nemam pravo da sve otkrijem, i moje je da najveći deo preduzmem na sebe. Neki prete sprečavanjem dolaska stranih investicija. I sada neki kažu nikada neće investitori da odu odavde. Ma nemojte, a iz Rusije su otišli u jednom danu“, podsetio je predsednik.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!