Valjevčanin na sudu traži da mu se uključi grejanje

Osnovnom sudu u Valjevu jedan član nedavno osnovanog udruženja građana Valjevski pokret otpora (VPO) podneo je predlog za određivanje privremene mere za uključenje grejanja u njegovom stanu, objavljeno je na Fejsbuk profilu VPO.

U predlogu za određivanje privremene mere, pred ostalog, je navedeno da je odredbom člana 43, stav 1. Odluke o snabdevanju toplotnom energijom koju je usvojila Skupština grada, propisano da je JKP Toplana dužna da krajnjem kupcu isporučuje toplotnu energiju za grejanje objekata u toku grejne sezone, u skladu sa zaključenim ugovorom o prodaji toplotne energije, dok je stavom 2. propisano da grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Toplana je bez pravnog osnova donela odluku o odlaganju početka grejne sezone za 1. novembar 2022, a da prethodno Odluka Skupštine grada nije izmenjena čime je prekršena odredba Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, kao i odredba ugovora sa JKP Toplana.

– U obaveštenju objavljenom na sajtu JKP Toplana navodi se da se obaveštavaju građani da na osnovu preporuke Vlade Srbije, a sa ciljem uštede energenata za predstojeću sezonu i na osnovu povoljne dugoročne vremenske prognoze, grejna sezona u Valjevu se odlaže i počeće najkasnije do 31. oktobra. Preporuka Vlade Srbije je akt koji ne postoji u pozitivnom pravnom sistemu Republike Srbije, nikoga ne obavezuje, niti preporukom mogu biti menjani imperativni propisi doneti od strane nadležnog organa, u ovom slučaju Odluka o snabdevanju toplotnom energijom, piše u predlogu za određivanje privremene mere.

Navedeno je još i to da je vlasnik stana, podnosilac predloga, bio primoran da koristi druge izvore grejanja s obzirom na to da su u Valjevu, od 15. oktobra do donošenja ovog predloga, u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima zabeležene temperature od 2 do 8 stepeni, te da je temperatura u stanu, u najtoplijem delu dana, bila ispod 20 stepeni, a ukutro i uveče oko 12 stepeni.

To višestruko povećava potrošnju električne energije, te preti opasnost da zbog neizvršenja ugovorne obaveze za vlasnika stana nastupi šteta u vidu uvećanog računa za struju i ulaska u crvenu tarifnu zonu, i to u trenutku kada vlasnik stana – korisnik usluge JKP Toplana ne samo da nema dugovanja već je i u pretplati za uslugu grejanja.

– Imajući u vidu sve navedeno potpuno je jasno da su se u konkretnom slučaju stekli uslovi za određivanje privremene mere shodno čl. 447. i 449. st. 3. ZIO, te predlažem da sud shodno navedenom, a primenom čl. 460. st. 1. tač. 7. ZIO donese rešenje kojim će usvojiti predloženu privremenu meru i naložiti JKP Toplana da odmah po prijemu ovog rešenja počne sa snabdevanjem toplotnom energijom stana izvršnog poverioca pod pretnjom novčanog kažnjavanja, piše u predlogu za određivanje privremene mere koji je Osnovnom sudu u Valjevu podneo član udruženja građana Valjevski pokret otpora.

Prema rečima pravnika, sagovornika Kolubarskih.rs, o ovom predlogu za određivanje privremene mere sud bi trebao vrlo brzo da odluči.

– Kada predlog za određivanje privremene mere ide uz tužbu, rok je osam dana da se zakaže ročište, međutim u ovakvoj situaciji ide direktno na izvršenje bez tužbe, i sud odmah odlučuje, bez odlaganja, objašnjava sagovornik Kolubarskih.rs.

– Jasno je da grejanje ne može biti uključeno samo u jednom stanu i zgradi, tako da će usvajanjem ove privremene mere svi građani koji se greju preko JKP Toplana dobiti toplotnu energiju, objavljeno je na fejsbuk profilu Valjevskog pokreta otpora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *