Zagonetke su najteži književni žanr

Pisac Uroš Petrović kaže da je pisanje zagonetki najteži književni žanr, uveo bi životne veštine kao predmet u škole i spoznao je da je nilski konj na društvenim mrežama zanimljiviji od pametnog čoveka. Petrović je rekao Tanjugu da njegovu novu, 21. po redu knjigu “Bajke – prvih sedam”, u izdanju “Lagune”, karakterišu vrhunski papir, kvalitetne boje, usled kojih “knjiga čak i prelepo miriše”, a tu su i “prelepe ilustracije” Aleksandra Zolotića.

– Čovek zaista crta čarolije. On je možda i zaslužniji za uspeh knjige od mene. To je prvi susret kad otvoriš korice – naveo je Petrović.

Preko bajki “Belina”, “Ava i kiša”, “Gospodar svitaca”, “Veveričina čudna navika”, smeštenih u savremeni svet, deca uče o moralnim vrlinama i manama, kroz događaje junaka koji su njihovi vršnjaci.

Petrović je rekao da je dokazano da deca kojoj se čitalo kad su bila mala imaju za trećinu veća postignuća u školovanju i kasnije u životu, jer postaju vešta i hrabrija s rečima.

– Razumem da je brzo vreme, da se puno radi i da je roditelju lakše da se pusti crtani film, ali ako se zna šta se čitanjem postiže, onda bi razmislili šta bi radili – naveo je pisac.

Petrović je rekao da je u radu s decom siguran da “ako im je nešto dovoljno zanimljivo, ne postoji to što neće savladati”.

– Tako sam drugom razredu pokazao osnove hemije. Bilo im je zanimljivo i tražili su još. Postoji ono što je interesantno i ono što nije. Možemo i najzanimljivije štivo da predstavimo na monoton način i stvorićemo otpor – upozorio je Petrović.

Podsetivši na to da danas na internetu postoji besplatno “stotinu čuda”, Petrović je rekao da nema više izgovora za neznanje i upozorio da mnogi misle da je dovoljno učenje dok traje školovanje, iako mozak voli da uči neprekidno.

Nakon iskustva pisanja od epske fantastike do alternativne istorije, Petrović ističe da ništa nije teže nego smisliti i napisati dobru zagonetku.

– To je najteža književna forma, prilično sam siguran – dodao je pisac.

Petrović je do sada objavio više od deset knjiga zagonetki. U svakoj od njih je oko 30 zagonetki, a Petrović kaže da otprilike toliko stigne da smisli godišnje.

Nakon toga Petrović se posvetio novoj književnoj formi romanu u zagonetkama, u kome radnja teče dok čitalac ne naiđe na zagonetku i ne može ići dalje dok je ne reši.

– Bio sam iznenađen recepcijom knjiga. Proglašeno je za novi žanr, tako da mi je super, imam već nekoliko romana u zagonetkama – rekao je Petrović.

Za knjige sa zagonetkama Petrović pripremi njih 30, s time da obavezno ostavi poslednju bez rešenja i onda mu čitaoci pišu predloge rešenja na “Instagramu”. Na poslednju takvu zagonetku stiglo mu je preko 1.000 pokušaja, od kojih je samo 40 bilo tačno.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!