Mađarska traži od EU da stopira osmi paket sankcija protiv Rusije

“Evropska unija bi trebalo da prekine sa spominjanjem osmog paketa sankcija protiv Rusije, jer će to izazvati rast cena. U većini zemalja smatraju da energetska kriza nije izazvana konfliktom u Ukrajini, već sankcijama”, izjavio je Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

– Evropska unija bi trebalo, napokon, da prestane sa spominjanjem osmog paketa sankcija, da prestane da razmatra sve te mere koje će produbiti i pogoršati krizu u snabdevanju energijom. Samo bi diskusija o potencijalnim energetskim sankcijama podstakla rast cena – rekao je Sijarto.
Prema njegovim rečima, osim Evrope, već je formirana slika o tome da su posledice sankcija ozbiljnije nego sam konflikt u Ukrajini, s obzirom na to da svi izazovi sa kojima se suočava svet danas, posledica sankcija, a ne konflikta. Dodao je i da je u Evropi porasla stopa inflacije i troškovi za komunalne usluge.
– Dopalo nam se to ili ne, ali na taj način razmišlja većina zemalja na svetu izvan Evrope – podvukao je mađarski ministar.
Pritom, predsednica Evropske komisije Ursula fo der Lajen je nastupajući 14. septembra u Evropskom parlamentu u Strazburu na temu izveštaja o stanju EU, izjavila, da će Brisel nastaviti sankcioni pritisak na Rusiju.
Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je Rusiji uvedeno 11.000 sankcija, ali da su one bile neuspešne, a inflacija i nestašica energenata izazvana njima mogu Evropu da bace na kolena. Prema njegovim rečima, Evropska unija treba da promeni sankcionu politiku, jer će u suprotnom situacija biti teška, Stari svet sam sebi poskupljuje život i komplikuje situaciju sopstvenoj industriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!