Vučić će u Pragu biti pod baražnom paljbom

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Pragu imati izuzetno teške sastanke i da će, ako se uzmu u obzir činjenica da Srbija nije uvela sankcije Moskvi, biti sam protiv svih učesnika.

„U Pragu će sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom, biće izložen pitanjima – zašto nismo uveli sankcije, zasto smo jedini, kakva je naša spoljna politika“, rekla je Brnabić i naglasila da ne bi bila u koži predsednika.

Dodale je da ako samo pomislimo da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi, a osudili smo dešavanja u Ukrajini, onda vidimo da će predsednik Vučić tamo biti ne jedan na 27 lidera već sam protiv njih 40.

Brnabić je dodala da će se na samitu postavljati i pitanje da li su stavovi Srbije u skladu sa evropskim vrednostima.

O kakvim evropskim vrednostima pričamo samo ako vidimo njihova obećanja Severnoj Makedoniji, Albaniji, zapitala se.

Prema rečima Brnabić, koristiće sve za brutalne napade na

Srbiju, ali, kako je nagalasila, srećom Vučić uživa veliko poštovanje evropskih lidera.

Predsedica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je uvek tu za nas, da nas čuje, navela je Brnabić.

Podsetila je da je u Japanu imala priliku da razgovara sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji joj je rekao da razume da je teško, ali da moli da predsednik Vučić bude u Pragu jer niko tako dobro ne brani i ne obrazlaže poziciju Srbije.

Mišel je naglasio da žele da se evropski put Srbije nastavi, ali da je za njih važno da Vučcih bude na Samitu i obrazloži spoljnu potliku jer je to nesto što svi prate.

Dodala je da je predsednikovo izlaganje značajno jer je onda prijateljima Srbije u EU lakše da brane poziciju Srbije.

Sastanci će kako je ocenila biti izuzetno teški.

„Ne bila mu u koži, nekada se osećate kao crna ovca, … treba mnogo mentalne posvećenosti i energije da branite pozicije Srbije, da kažete sve i ne pokleknete pod pritiskom, da čuvate samostalnost odlučivanja“, rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da su velike sile počele selektivno da primenjuju međunarodno pravo i da ga tumače kako god hoće.

„Na evropskom kontinentu Povelja UN se prelomila na kičmi Srbije“, podsetila je ona i dodala da je NATO agresija na Srbiju čista kao suza i da svaki izgovor koji nađu kao opravdanje govori o njihovoj selektivnoj primeni međunarodnog prava.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!