Veštačka inteligencija položila ispit na fakultetu

Veštačka inteligencija, odnosno Majkrosoftova jezička platforma ChatGPT, već je uzbunila srednješkolske nastavnike u Americi zbog straha da bi učenici mogli pomoću nje da polažu testove, sada je uzdrmala i visoko obrazovanje.

Ova platforma koja je u stanju da vodi razgovor sa ljudima koristeći internet položila je završni ispit na prestižnoj poslovnoj školi Vorton (Wharton) na Univerzitetu Pensilvanije, piše Fajnanšl tajms.

Profesor na ovom fakultetu Kristijan Terviš (Christian Terwiesch) napisao je rad u kom je dokumentovao kako je ChatGPT uradio poslednji ispit iz Operacionalnog menažmenta.

„AI četbot je odlično uradio pitanja iz osnovnog menadžmenta i prcesne analize uključujući i ona koje se odnose na studije slučaja“, napisao je Terviš dodajući da bi bot dobio na ispitu ocenu B ili B-.

On je ocenio i da se bot sjajno snalazi u prirpemi dokumentacije i da bi lako u narednoj iteraciji mogao da položi ispit za advokatsku komoru.

ChatGPT je je aplikacija koju je napravila Majkrosoftova kompanija Open AI u koju je ovaj gigant uložio 10 milijardi dolara.
Majkrosoft je ovu aplikaciju uključio u svoje Azur usluge na klaudu.
Gugl takođe ulaže ogromna sredstva u veštačku inteligenciju kako im Majkrosoft ne bi odmakao.

„Pre pojave kalkulatora, mnoge firme su zapošljavale stotine ljudi čiji je zadatak bio da ručno obavljaju matematičke operacije kao što je množenje. Sada su takvi zadaci automatizovani i vrednost tih veština je dramatično pala. Slično, automatizacija veština koje se uče na našim studentskim programima mogla bi značajno da smanji vrednost takve edukacije“, upozorio je profesor Terviš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!