„Veliki narodni skup“ na Severu Kosova u podne, pred okupljanje organizovana akcija deljenja i kačenja srpskih zastava

“Veliki narodni skup” u severnom delu Kosovske Mitrovice planiran je za podne, nakon što su jutros gradonačelnici i odbornici sa Severa Kosova podneli ostavke. Skupu prethodni organizovana akcija deljenja i kačenja zastava Srbije i natpisa „Ovo je Srbija“ u opštinama na severu Kosova.

Skup je planiran u centru severne Mitrovice, kod spomenika caru Lazaru, a na svakom koraku u ovom gradu su srpske trobojke, odnosno zastave Srbije, kao i natpisi “Ovo je Srbija”, a okačeno je i nekoliko zastava Rusije.

Kako nezvanično saznajemo, zastave Srbije deljene su po Mitrovici od kuće do kuće, a najverovatnije su to činili zaposleni u privremenom organu Kosovska Mitrovica. Nekim građanima se zastave ostavljane na kućnom pragu.

Na Kosovu i dalje i pored integracije opština u kosovski sistem i osnivanje opština koje deluju u kosovskom sistemu postoje i privremeni organi koji deluju u srpskom sistemu, paralelno sa kosovskim. Njih kosovski zakoni i organi ne prepoznaju i mahom ignorišu njihovo delovanje.

"Veliki narodni skup" na Severu Kosova u podne, pred okupljanje organizovana akcija deljenja i kačenja srpskih zastava 2
foto: Printscreen/Instagram/kossevportal

Zastave Srbije su i ranije bile prisutne u severnom delu Mitrovice, ali je primetno da ih više, a KoSSev je objavio i fotografije mladića koji zastave i natpise “Ovo je Srbija” lepe po Mitrovici.

Da je u pitanju organizovana akcija pokazuje i fotografija objavljena na Instagram nalogu KoSSeva – u celofan upakovana zastava Srbije sa odštampanim natpisom “Obaveštenje – u ovom trenutku čitav Sever Kosova treba da bude okićen srpskim “barjakom”. Stoga, na vidnom mestu u vašem domu istaknite simbol naše državnosti – našu zastavu da bismo celom svetu pokazali u kojoj državi živimo, za šta se borimo i koliko nas ima”. Na kraju “obaveštenja” stoji i standardni poklič Srpske napredne stranke “Živela Srbija!”.

"Veliki narodni skup" na Severu Kosova u podne, pred okupljanje organizovana akcija deljenja i kačenja srpskih zastava 3
foto: Printscreen/Instagram/kossevportal

Ista je situacija, kažu naši sagovornici, i u ostalim opštinama na severnom delu Kosova.

Planirano je da okupljanje počne himnom, nakon koje će se obratiti rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić.

Govoriće i dekanka Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović, direktor Kliničko bolničkog centra u KM Zlatan Elek, ali i predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović.

Stevanović je u martu suspendovana sa mesta predsednice suda zbog učestvovanja na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanom u vreme krize na KiM zbog zabrane održavanje izbora 3. aprila na Kosovu od strane Aljbina Kurtija. Za njom su se “samosuspendovale” i ostale sudije ovog suda, da bi se nakon nekoliko dana na posao vratili, dok se Stevanović na poziciju predsednice suda vratile nakon skoro dva meseca. Njoj je u septembru odlukom Sudskog saveta Kosova plata smanjena za 30 odsto u periodu od četiri meseca takođe zbog sastanka.

"Veliki narodni skup" na Severu Kosova u podne, pred okupljanje organizovana akcija deljenja i kačenja srpskih zastava 4
Ljiljana Stevanović; foto: YouTube/Printscreen/Radio Kontakt Plus

Smenjeni komandat policije za region Sever major Nenad Đurić, kao i predstavnici Srpke liste Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavic, Igor Simić, potpredsednik Srpske liste i Goran Rakić, ministar u Vladi Kosova u ostavci.

Skupu su prethodile sednice skupština opština na Severu Kosova na kojima su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke, što je i bio zaključak jučerašnjeg sastanka Srpske liste i institucionalnih predstavnika Srba.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!