Vek i po Somborske gimnazije

Somborska gimnazija „Veljko Petrović” proslavila je juče 150 godina postojanja i rada svečanom akademijom u tek deceniju mlađem Narodnom pozorištu u Somboru, koje ovog meseca obeležava 140. rođendan. Trezor prosvetne tradicije, od osnivanja 1872. godine do danas, ova somborska škola uvek je slovila za kuću znanja iz čijih se klupa u dalje školovanje i život nosi široko opšte obrazovanje i kultura. U njenom krilu gimnazijsko znanje stekle su mnoge značajne ličnosti, a među njima su i Veljko Petrović, književnik čije ime škola nosi, akademici Sima Ćirković i Stevan Koički, fizičar Bogdan Maglić, hemičar Ivan Gutman, lingvista Geza Barci, vladika Irinej Bulović…

Svečanosti kojom je u pozorištu obeležen značajan jubilej, vek i po postojanja ovog somborskog hrama obrazovanja, prisustvovale su brojne zvanice iz javnog i kulturnog života i crkveni velikodostojnici, a među njima bili su i patrijarh Porfirije, Branko Ružić, ministar prosvete, Zoltan Maruža, državni sekretar zadužen za prosvetu iz Mađarske…

– Velika je čast prisustvovati svečanosti povodom ovako značajnog jubileja. Tokom ovih vek i po škola je uspešno razvijala toleranciju, a učenici su sticali kvalitetno obrazovanje. Ovo je najveća gimnazija u Zapadnobačkom okrugu i jedna od najuspešnijih u Vojvodini. Njeni nekadašnji učenici sa ponosom ističu da su bili deo Somborske gimnazije. I danas ona predstavlja mesto gde se neguje i poštuje svaki učenik, podstiču nove ideje i ide u korak sa potrebama savremenog društva. Somborska gimnazija pratila je tok reformi u oblasti obrazovanja i značajno unapredila kvalitet svog rada uvođenjem novih obrazovnih programa za talentovane učenike – ukazao je Ružić čestitajući jubilej.

Podsetio je da u ovoj školi daroviti gimnazijalci uče u specijalizovanim odeljenjima za računarstvo i informatiku, sport, ali i geografiju i istoriju.

– Ponosni smo na znanje koje posedujete i vašu energiju, koja je zasigurno pokretač budućeg razvoja naše zemlje. Zato je važno da i dalje učite, usavršavate se i napredujete. U tome imate podršku i svojih nastavnika, koji su predani i posvećeni i uvek uz vas – kazao je ministar prosvete, a saopštilo ministarstvo kojim rukovodi.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!