Uz penziju do 43.645 dinara i mesečno uvećanje od pet odsto

U iščekivanju još jednog usklađivanja penzija od januara 2023. za 11,2 odsto, koje će biti isplaćene u februaru, za najveći broj penzionera stigla je pre dva dana iz vlade nova vest. U Nemanjinoj 11 doneli su uredbu o isplati iznosa kao uvećanja uz prinadležnost koja ne prelazi 43.645 dinara. Tom uredbom propisano da će se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćivati korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične, od decembra ove godine do novembra 2023. Dodaje se da će se taj novac isplaćivati mesečno uz penziju u pomenutom vremenskom intervalu.

Vlada je saopštila da to predstavlja nastavak sprovođenja mera zaštite i poboljšanja standarda korisnika prava penzijskog i invalidskog osiguranja. Precizirano je i da će se korisnicima penzije smatrati i invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Prof. dr Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže za „Politiku” da je ovo nastavak kontinuirane brige države za najugroženije penzionere. Ovakve vesti za njih imaju pre svega psihološki efekat. Na ovaj način država pokušava da spreči dodatno obezvređivanje malih primanja zbog rasta inflacije.

– Mladi do 29 godina nedavno su dobili novčanu pomoć od države. Sada se to širi na penzionere i kako uredba predviđa nastaviće se do novembra 2023. što znači svaki mesec uz penziju stiže i ovaj dodatak – navodi Savić.

Dodaje da je novac za ovu namenu obezbeđen iz budžeta.

– Većina penzionera smatra da je ovo što je za njih urađeno u poslednja tri-četiri meseca nešto što odavno nije. Povećanjem u novembru i novim u januaru ublažen je dalji pad učešća prosečne penzije u prosečnoj zaradi. Velike nade se polažu i u novi način usklađivanje penzija od Nove godine za šta postoji više opcija. A koja će se „švajcarska formula” primenjivati zavisi najviše od učešće penzija u BDP-u – podseća prof. Savić.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta za „Politiku” kaže da ova uredba vlade nije ništa novo, niti veliko iznenađenje. Doneta je oktobra 2018. godine. Vlada je tada uvela novčani iznos kao uvećanje uz penziju od pet odsto za primanja prinadležnosti do određene visine.

– Svakog decembra pa i ovog donosi se uredba za isplatu novčane pomoći u narednoj godini koja će se isplaćivati svakog meseca. To je način da država pomogne penzionerima s najnižim primanjima – naglašava Altiparmakov.

Tih pet odsto inače ne ulazi u osnovicu za obračun penzije, a sredstava za ovu namenu ne mogu biti veća od 0,03 odsto BDP-a na godišnjem nivou.

Prosečna penzija isplaćena u oktobru prema poslednjim raspoloživim statističkim podacima Fonda PIO za sve kategorije penzionera iznosila je 30.973 dinara, porodična 25.046, invalidska prosečna 28.788 i starosna 33.260. Kada je reč o najnižim penzijama do 10.000 dinara prima 96.072 penzionera, do 15.000 – 186.828, do 20.000 – 263.779, do 25.000 – 200.779, do 45.042 prima 105.045 penzionera.

S oktobarskom penzijom, dakle pre poslednje korekcije od devet odsto, učešće prosečne penzije svih kategorija penzionera u prosečnoj zaradi bilo je 41,3 odsto. Učešće zemljoradničkih penzija u prosečnoj zaradi je na nivou od 17,8 procenata, za samostalne delatnosti 39,2 i za zaposlene 43,9 odsto.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!