Ubijeno 67 novinara i predstavnika medija tokom ove godine

Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopštila je danas da je do sada tokom ove godine širom sveta ubijeno 67 novinara i predstavnika medija dok su obavljali posao, što je za 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i što je najveći broj u poslednjih 47 godina.

Izveštaj IFJ objavljen je uoči Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obeležava sutra, a zbog porasta broja ubijenih medijskih radnika, organizacija je pozvala vlade da preduzmu konkretnije akcije za zaštitu novinara i slobodnog izveštavanja.

Organizacija sa sedištem u Briselu istakla je da se 375 novinara trenutno nalazi u pritvoru zbog svog rada, najviše u Kini, Mjanmaru i Turskoj, dok je prošle godine bilo pritvoreno 365 novinara, preneo je AP navodi Tanjug.

„Neuspeh da se reaguje samo će ohrabriti one koji nastoje da suzbiju slobodan protok informacija i potkopaju sposobnost ljudi da pozivaju svoje vođe na odgovornost”, rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belanžer.

Prema njegovim rečima, najviše medijskih radnika je ubijeno u Ukrajini, zatim u Meksiku zbog vladavine terora kriminalnih organizacija, kao i na Haitiju zbog nasilja kriminalnih bandi.

Belanžer je istakao da je zabeleženo i pet ubistava novinara u Pakistanu zbog političke krize u toj zemlji i upozorio na nove pretnje novinarima u Kolumbiji i stalnu opasnost za novinare na Filipinima.

Belanžer je takođe pomenuo ubistvo novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh dok je izveštavala iz palestinskog izbegličkog kampa.

IFJ sa sedištem u Briselu predstavlja 600.000 medijskih profesionalaca iz sindikata i udruženja u više od 140 zemalja.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!