U Pećkoj patrijaršiji ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas će u Pećkoj patrijaršiji biti zvanično ustoličen u najsvetiji tron patrijaraha srpskih.

Patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) posle služenja Svete arhijerejske liturgije u Pećkoj patrijaršiji povodom velikog crkvenog praznika – Pokrova Presvete Bogorodice.

Na tron Svetog Save patrijarha Porfirija uvešće monasi SPC u prisustvu tridesetak episkopa, monaštava i sestrinstava SPC, rečeno je u Organizacionom odboru.

Čin hirotonisanja biće obavljen u srednjovekovnom manastiru Pećka patrijaršija, jednom od pet manastira SPC pod zaštitom Uneska na Kosovu i Metohiji, gde po tradiciji srpski patrijarsi stupaju na dužnost.

U Kosovskoj policijskoj službi je rečeno da će danas u Peći biti na snazi posebne mere obezbeđenja koje podrazumevaju povećano prisustvo pripadnika KPS na svim prilaznim putevima uz pojačane mere bezbednosti manastirskog kompleksa.

Patrijarh srpski Porfirije (svetovno ime Prvoslav Perić) rođen je u Bečeju 22. jula 1961. godine, a za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 18. februara prošle godine.

Patrijarh Porfirije izjavio je neposredno po stupanju na tron da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti stradalni Srbi na Kosovu koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu.

– Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama – rekao je patrijarh Porfirije nakon ustoličenja na mesto patrijarha u beogradskoj Sabornoj crkvi Arhangela Mihaila.

Patrijarh Porfirije je postao prepoznatljiv po vještinama komunikacije i javnom istupanju povezanim sa popularnom kulturom.

Nakon liturgije pomirenja sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, Ohridskom arhiepiskopijom u maju ove godine, patrijarh Porfirije je saopštio da SPC priznaje njenu autokefalnost.

On je u avgustu ove godine potpisao Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore, čime je regulisan pravno-imovinski status SPC u toj zemlji.

Manastir Pećka patrijaršija osam vekova pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save.

Posle uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na srpske arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do danas.

Ustoličenje prvog patrijarha obnovljene Srpske patrijaršije, patrijarha Dimitrija (Pavlovića) u drevni tron u Pećkoj patrijaršiji izvršeno je 24. avgusta 1924. godine.

Kasnije su ustoličeni njegovi naslednici na tronu Svetog Save – patrijarh Varnava (Rosić) 6. jula 1930. godine, patrijarh Gavrilo (Dožić) 2. avgusta 1938. godine, patrijarh German (Đorić) 29. maja 1960. godine.

Tu su ustoličeni i patrijarh Pavle (Stojčević) u julu 1994. godine, kao i patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. godine.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!