Peti rođendan SOS kutka za devojčice u Vranju: Zaštita od nasilja je najvažnija

SOS kutak za devojčice radi u okviru najstarije OCD na jugu centralne Srbije – Odbora za ljudska prava koji postoji 24 godine i u okviru koga postoji i SOS telen za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.

Za pet godina kroz različite oblike aktivnosti, a pre svega, nedeljne „Čajanke“ koje organizuje volonterski tim SOS kutka za devojčice, prošlo je više od hiljadu Vranjanki tinejdžerskog uzrasta od 13 do 18 godina.

-Nasilje ne prestaje. Imali smo nedavno silovanje maloletnice u Prištini, a predatori svakodnevno vrebaju i sa društvenih mreža, otuda je naša misija u ovom segmentu naših aktivnosti izuzetno važna, pogotovu kada se zna da je ovo jedini SOS kutak za devojčice ovakve vrste južno od Beograda – navodi za portal Danasa Suzana Antić Ristić, direktorica OCD Odbor za ljudska prava u Vranju.

Za aktivnosti SOS kutka za devojčice, Odbor za ljudska prava iz Vranja je pre tri godine dobio u Londonu Svetsku nagradu kao najbolji program na području Zapadnog Balkana.

Za prijave nasilja postoji besplatan SOS telefon 0800/001 – 017. Sve aktivnosti odvijaju se uz primenu Istambulske konvencije čiji je potpisnik i Srbija.

Ujedinjene nacije su 11. oktobar, kada je obeležen i peti rođendan SOS kutka u Vranju, proglasile za Međunarodni dan devojčica, sa ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje elementarnih ljudskih prava devojčica.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!