U Negotinu predstavljena knjiga „Za srpsku vojsku – Jedna zaboravljena priča“

U organizaciji Istorijskog arhiva Negotin i i Italijanskog instituta za kulturu Beograd Negotincima je predstavljena knjiga „Za srpsku vojsku- Jedna zaboravljena priča“, autorke dr Mile Mihajlović. Promociju je pratila izložba fotografija i projekcija autentičnog filmskog zapisa o evakuaciji Srba sa albanskih obala.

Kako se čulo na promociji, italijanska mornarica je iz Albanije od 12. decembra 1915. do februara 1916. godine, evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, 24.000 austrijskih vojnika – zarobljenika srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala.

Sa vojskom je i evakuisana srpska Vlada, vojni vrh, kralj Petar Prvi Karađorđević i regent Aleksandar Prvi.

-Mi smo ovde imali prilike da pokažemo fotografije, fotografski materijal i video materijal koji su jedina arhivska građa o evakuaciji srpske vojske i naroda iz Albanije u zimu 1915/16. godine. Tu evakuaciju obavile su italijanske lađe i mornarica, civilna i vojna, i ovo je prva humanitarna operacija međunarodnih razmera u modernom smislu reči – kazala je na promociji autorka knjige dr Mila Mihajlović ističući da ova operacija nije nikada prevaziđena do današnjih dana po svojoj složenosti i ni po svojoj veličini.

Prema rečima dr Mile Mihajlović u ovoj operaciji spasena je ne samo srpska vojska, kralj, kraljeva porodica, vlada, parlament, već i dragocenosti, crkva, arhivi, srpski civili, regruti, srpska mladost.

-Ovo je bila humanitarna operacija pre svega, zato što se broj vojske znao, a broj civila nikada neće biti utvrđen i pretpostavlja se da ih je bilo najmanje dva puta više nego vojske, bar 300.000 – rekla je autorka knjige.

Uz knjigu „Za srpsku vojsku- Jedna zaboravljena priča“ Negotinci su bili u prilici da pogledaju i izložbu fotografija, kao i autentičan filmski zapis o evakuaciji Srba sa albanskih obala.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!