“Teško izvodljivo vraćanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo”

Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević ocenio je danas da je teško izvodljivo vraćanje 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM iako tu mogućnost predviđa Rezolucija 1244.

– Mislim da je teško izvodljivo, jer postoje Briselski sporazumi iz 2013. godine i posle toga potpisano je još nekoliko sporazuma gde je Srbija nažalost prihvatila određene uslove i povukla sve svoje institucije sa celog Kosova, pa i sa severa Kosova – ocenio je Ljepojević.

Dodao je da to nije nemoguće, ali da bi bilo vrlo komplikovano i da bi mnoge stvari morale da se urade.

– Vratiti institucije koje su ukinute je vrlo teško. Vlada Albanaca u Prištini ima potrebu da stalno dokazuje svoju državnost i njima ovakve tenzije odgovaraju. Oni misle da time potvrđuju da su kakva-takva država. Nije mi jasno šta bi mogla Srbija tu da uradi u institucionalnom smislu. Srbiji su vezane ruke u velikoj meri – smatra Ljepojević.

On je prokomentarisao i potencijalni odgovor Srbije.

– Šta može Srbija da uradi? Srbija može da kaže da je došla u situaciju da povuče svoju saglasnost na dosadašnje sporazume i da jednostavno više ne učestvuje u bilo kakvim političkim procesima koji obezbeđuju korak dalje u stvaranju državnosti Kosova. Pitanje Kosova nije samo pitanje Srbije, nego je i međunarodno pitanje – istakao je on.

Dodaje da postoje zemlje u EU koje su važne, kao što su Nemačka i Francuska koja je prva priznala nezavisnost Kosova.

– Naravno tu je i Amerika čiji je to projekat. Međutim, postoji još jedan nivo, a to je da je Kosovo od početka deo šire geopolitičke igre i ta igra još nije završena, a u toj situaciji je važno šta kažu i drugi ključni igrači. Tu su Rusija i Kina koja je član Saveta bezbednosti čiju ulogu ne treba podceniti, a koja je veoma zainteresovana za taj prostor – smatra on.

Ljepojević ocenjuje da je odlučnost Srba na Kosovu jedina nada za Srbiju.

– Odlučnost Srba koji žive na Kosovu je u stvari jedini problem za Albance i Zapad, a jedina nada i za Srbiju. Ti ljudi su veoma odlučni i izdržali su 20 godina terora i to je jedna istinska odlučnost. To bi trebalo da se zna i da se podrži nekim instrumentalnim potezima. Pretnja pripadnicima bezbednosnih snaga može da pomogne, ali ništa ozbiljnije od ovoga ne mogu da očekujem – navodi on.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!