Srbija ne strahuje

Od ponedeljka je na snazi embargo Evropske unije (EU) na rusku naftu koja stiže morskim putem, a to znači da ni Srbija više ne može da uvozi rusku naftu preko naftovoda Janaf. EU, G7 i Australija su ograničile cenu ruske nafte koja se prevozi morem na 60 dolara po barelu, a to će prema ocenama analitičara imati nesagledive finansijske posledice za evropsku privredu. Mediji prenose da je cena “crnog zlata” već porasla za dva odsto uoči ovog ograničenja cena i zabrane, kao i da je prvog dana od stupanja na snagu sirova nafta poskupela za 0,6 odsto, odnosno na više od 86 dolara po barelu. A zna se da nafta povlači i rast cene gasa i struje.

Na moguće nestašice i restrikcije upozorilo je više evropskih zemlja, među kojima i Francuska koja će ove zime, prvi put posle 42 godine, uvoziti struju.

Rusija se odmah oglasila i saopštila da ne prihvata ograničenja ni po cenu smanjene proizvodnje i iz Moskve upozoravaju da će novi potezi Zapada samo da destabilizuju evropsko energetsko tržište, jer ni gasa ni nafte nema bez tržišnih cena.

Političko pitanje

Srpski zvaničnici, ali i domaći poznavaoci prilika u oblasti energetike tvrde da Srbija nema razloga za brigu. Premijerka Ana Brnabić kaže da se proteklih meseci Srbija spremala za naftni embargo na rusku naftu i da su skladišta su puna, a ovu zabranu za našu zemlju ona ocenjuje kao političko pitanje.

– Mi ćemo nastaviti da se borimo u budućnosti, svakako da imamo izuzetke, da budemo izuzeti na način kako su izuzete neke članice EU. Da li smo bezbedni, jesmo, a da li će to uticati na našu ekonomiju – hoće, ali ćemo se boriti – poručuje predsednica Vlade Srbije.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, podsetila je na Beogradskom ekonomskom forumu da su iz sankcija na rusku naftu naftovodom Janaf preko Hrvatske izuzete Bugarska i Mađarska, što kako kaže pokazuje nedoslednost EU. Prema njenim rečima, Srbija će sada Janafom dobijati naftu iz drugih zemalja, što znači da rad naše rafinerije i sigurnost snabdevanja tržišta neće biti ugrožena.

Ministarka dodaje da zbog nabavke skuplje nafte i gasa čije cene su na tržištu vrlo visoke budžet ipak trpi veliko opterećenje.

Kad je reč o cenama, kako objašnjava Đedovićeva, one su zavisile od berze, što će biti slučaj i od sada, s tim da, kako naglašava, naša država vodi računa da se rast cena ne prelije na naše potrošače u punoj meri, što je slučaj i kad je reč o cenama struje i gasa.

– Zato smo obezbedili najmanje povećanje cena struje i gasa, kako bismo pratili tržište, ali i da građani mogu da plate, a da privreda bude konkurentna – kazala je ona i dodala da će potrošači biti zaštićeni tako što će biti povećan broj energetski ugroženih kupaca i iznos sredstava u budžetu za subvencionisanje računa za struju za takve građane.

Da Srbija ne treba da brine zbog sankcija EU Rusiji i nemogućnosti dobijanja ruske nafte poručuju i iz NIS-a i u toj kompaniji tvrde da su spremni da održe stabilnost snabdevanja.

– NIS naftu doprema isključivo naftovodom Janaf i posle 5. decembra nije moguće kupovati rusku naftu, ali će biti nastavljena nesmetana kupovina i transport nafte poreklom iz drugih zemalja. Važno je istaći da je Rafinerija nafte Pančevo jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope i u njoj je omogućena prerada različitih tipova nafte – kazali su u ovoj vodećoj kompaniji u Srbiji za proizvodnju i preradu nafte i gasa.

I Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da se u narednim danima za Srbiju zbog ovog embarga EU ništa neće dogoditi, jer su uveliko ugovorene isporuke nafte do kraja godine.

– Danas se ništa neće dogoditi, neće se dogoditi ni narednih dana. Sirova nafta se kupuje terminskim ugovorima i već su uveliko ugovorene isporuke do kraja godine i januar je čak završen – kaže on i naglašava da u tom smislu ova mera neće dovesti do ugrožavanja snabdevenosti.

Mićović se slaže sa premijerkom da je ovo politička odluka kad je reč o Srbiji i podseća da i OPEK tvrdi da neće povećavati svoje isporuke koje redukuje, jer smatra da bi to bila politička odluka, a ne odluka vođena ekonomskim interesima.

– OPEK+ i dalje ostaje na svojoj redukciji proizvodnje od dva miliona barela što pokazuje da je snabdevenost tržišta stabilna – naglašava Mićović.

Mićović: Da se pripremimo za 5. februar

Tomislav Mićović kao potencijalni rizik navodi 5. februar naredne godine, jer tada stupa na snagu zabrana uvoza derivata ruske nafte u EU.

– Tada će se pojaviti jedan ozbiljan nedostatak dizela. Treba da se spremamo svi za 5. februar više nego za ovaj 5. decembar, jer sirova nafta lakše nekako uspeva da promeni svoje tokove i da dođe do Mediterana u dovoljnim količinama – upozorava on.

Putniković: Profitiraće Amerika

Jelica Putniković sa portala Energija Balkana ocenjuje da će od cele priče o ruskoj nafti najviše profitirati Amerika.

– Sam princip zabrane kupovine ruske nafte se kosi sa slobodnom trgovinom na kojoj su EU i G7 insistirale. Sada pokušavaju da suzbiju rusku ekonomiju i čini mi se da više štete svojim članicama nego Rusiji. Jer Rusija će tu naftu prodati Indiji, Kini, Turskoj. Članice OPEK-a i OPEK-a + bi trebalo da se sastanu i razgovaraju o tome – kazala je Putnikovićeva.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!