Štrajkački odbori klinike Laza Lazarević demantuju „izjave direktorke“

Štrajkački odbori tri sindikata Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ reagovali su na saopštenje te klinike, navodeći da su iznete neistine, za to optuživši direktorku Ivanu Stašević Karličić.

„Grupa ljudi koja protestuje ispred zgrade Vlade Srbije, a koja se predstavlja kao većina nezadovoljnih zaposlenih, zapravo je nekoliko bivših zaposlenih, zaposlenih na upitnom višemesečnom bolovanju, nama nepoznatih građana i pojedinaca koji nisu u radnom odnosu u našoj klinici, već se mogu predstaviti isključivo kao politički marginalne ličnosti koje destabilizuju rad zaposlenih“, navodeno je, između ostalog, u saopštenju koje potpisao „kolektiv Klinike„.

Reagujući na to saopštenje, štrajkači kažu da je „štrajk je postojeći i prijavljen je u skladu sa zakonskim odredbama a koji je prijavljen svim nadležnim državnim institucijama“.

„Dokaz da je i VD morala da prizna postojanje i trajenje istog je i izveštaj nadzora inspekcije rada i nalog VD direktoru da donese akt o sprovođenju minimuma procesa rada za vreme štrajka, što je VD direktora i učinila ali nikada nije sproveden“, navode.

Oni tvrde da u izjavi da štrajk vode bivši radnici Klinike, VD direktora Klinike dr Stašević Karličić „pokušava da opravda svoje nezakonite postupke, jer je za vreme štrajka, koji je Ustavom RS zagarantovano pravo svakog građanina i tokom koga se ne smeju sprovoditi kažnjavanja učesnika štrajka, uručila otkaze među ostalima i predsednicima i članovima štrajkačkih odbora“.

Zbog toga su, kako ističu, zaposleni koji učestvuju u štrajku podneli krivičnu prijavu protiv pomenute i istraga je u toku.

Zatim dodaju, u vezi sa „političkim anonimusima“, da su na protestnu šetnju pozvani su svi građani koji prepoznaju značaj očuvanja mentalnog zdravlja i lečenje u slučaju narušavanja istog.

„Te nije na nama da komentarišemo prisustvo građana. Zahvalni smo svakom pojedincu koji je prepoznao naš problem. U tom smislu želimo da istaknemo da ne dozvoljavamo stavljanje štrajka u kontekst skorašnjih tragedija koje su zadesile naše društvo u celini. Štrajk je otpočeo u septembru 2022 godine. i sve vreme je apolitičan, to je borba za struku i pacijente a ne za najprimitivnije politikanstvo kao u primeru same VD direktora dr Ivane Stašević Karličić. Svaka politizacija i “guranje priče” u ovakav kontekst je krajnje neprimereno“, navode.

Govoreći o, kako ističu, štetnoj odluci o zatvaranju „Odeljenju za starije adolescente“ navode da je ono bilo jedinstveno u regionu, u kojem su lečena deca i adolescenti sa ozbiljnim psihičkim smetnjama i poremećajem ponašanja, „a da prethodno nije dobila dozvolu Ministarstva zdravlja da učini isto, ona (Ivana Stašević Karličić) sebi dozvoljava da izrekne tešku neistinu da takvo odeljenje nikada nije postojalo u Klinici“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *