Stejt department zabrinut zbog korupcije u Crnoj Gori

Američki Stejt department objavio je izveštaj o investicionoj klimi za 2022. godinu u kome se navodi da korupcija u Crnoj Gori i dalje predstavlja razlog za značajnu zabrinutost, uprkos poboljšanju propisa.

„Crna Gora je počela da sprovodi program širokih ekonomskih reformi pod nazivom „Evropa sad”, kojim su eliminisani svi individualni doprinosi za zdravstvenu zaštitu, skoro udvostručena minimalna zarada, povećane penzije i uveden sistem progresivnog oporezivanja.

Kao zemlja kandidat na putu ka pridruživanju EU, Crna Gora je otvorila sva 33 pregovaračka poglavlja (i zatvorila tri).

Ali, kandidatura države zavisi od napretka u odnosu na privremene standarde vladavine prava“, navodi se u izveštaju, prenosi podgorički mediji.

U dokumentu se stiče da Crna Gora ima jedan od najveći javni dug u odnosu prema BDP-u u regionu, od 83 odsto.

„Zemlja je doživela snažan oporavak 2021. godine, a vlada je najavila stopu rasta BDP-a od 14 odsto za ovu godinu, jednu od najviših u Evropi. Međutim, ekonomski oporavak će se i dalje suočavati sa izazovima“.

Podseća se i na Izveštaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2021, u kome se ukazuje na ograničen napredak u oblasti vladavine prava.

Crna Gora je, piše u izveštaju, preduzela značajne korake u izmeni zakonodavstva u vezi sa investicijama u skladu sa svetskim standardima, i u stvaranju neophodnih institucija za privlačenje investicija.

„Međutim, kao što je slučaj sa drugim zemljama u tranziciji, „implementacija i primena postojećeg zakonodavstva ostaje slaba i nedosledna“.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!