Molitva za mir

Patrijarh srpski, Njegova svetost gospodin Porfirije, dan nakon što mu prištinske vlasti nisu dozvolile da uđe na KiM, sastao se u Patrijaršiji s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednik je upoznao njegovu svetost sa političkom i bezbednosnom situacijom, a obojica su poručila da je najvažnije da se sačuva mir.

Vučić je ocenio da zabrana patrijarhu da ode u Pećku patrijaršiju najbolje govori o onima koji su tako odlučili, ali da to nisu samo vlasti u Prištini.

– Oni koji su najavljivali da će osuditi tu zabranu, to su uradili na takav način da me je bilo sramota. To je jedna od najvećih sramota koju su mogle da priušte sebi, a ne nama – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da našem narodu na KiM oni ne mogu da otmu iz srca našeg patrijarha.

Teški pregovori

– Važno je da vidimo kako odlučuju o nama i našem narodu. Barikade su čin protesta, a to osuđuju. A gde to može da se dogodi u svetu da nekom poglavaru Crkve zabrane kretanje. Zbog čega neko tako histerično traži ukidanje barikada? Pa da bi proterali Srbe sa severa Kosova. Te puteve koriste samo Srbi, tim putevima ne idu Albanci – rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da se svakodnevno vode razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice.

– Ti razgovori su teški, ali moramo da ih vodimo. Nisu izašli Srbi na barikade, jer im se ćefnulo. Oni koji su zajedno sa zemljama NATO zgazili suverenitet Srbije sada gaze rezoluciju UN i Kumanovski sporazum, a drznuli su se da govore o nekom teritorijalnom integritetu (KiM) i još nam prete da nam curi vreme – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da moramo biti svesni da oni žele sukobe, ubistva Srba, i da treba svi da znaju da je to istina. Vučić je ponovio da su Srbi izašli na barikade jer im je rečeno da će formirati ZSO još pre 10 godina, ali i da im je zabranjeno da učestvuju na referendumu, ali da će moći na izbore.

Na vezi sa EU i SAD

– A onda su upali u izborne komisije i hapsili ljude. Uhapsili su Dejana Pantića pod optužbom da je ratni zločinac, iako je radio u policiji 23 godine nakon rata. Dajte Pantiću da se leči, da ide u kućni pritvor ili makar da bude u Kosovskoj Mitrovici. Tražimo i da se poštuje ono što je potpisano još 2013. godine – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je u stalnoj vezi sa međunarodnom zajednicom, da razgovara s izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i SAD Gabrijelom Eskobarom, kako bi se sačuvao mir.

– Mi ćemo da nastavimo da tražimo kompromisna rešenja, gde god vidimo i najmanji prozor. Ja ću da idem svuda da razgovaram i sa našim narodom. Da li ćemo u tome uspeti, to ne zavisi od nas – istakao je Vučić.

Biće još kriza

Vučić je rekao da je kriza u junu ove godine pokazala da ne treba da sumnjamo da će se nastaviti pokušaji da nas zdrobe.

– Čak i da uspemo da izađemo iz ovoga sada, biće nešto novo za 15 dana. Jer je njihov cilj izbacivanje Srbije sa KiM i svega što je prema njima neposlušno – rekao je predsednik Srbije.

Uskoro se vidimo u Peći

Patrijarh srpski, Njegova svetost gospodin Porfirije poručio je da moramo po svaku cenu sačuvati mir, ali i da uverava braću i narod, monaštvo i sveštenstvo na KiM da će uprkos zabrani prištinskih vlasti uskoro biti s njima na Kosmetu.

On je istakao da nije toliko važno što je on tužan, jer mu nije dopušteno da uđe na KiM, već što su tužni naša braća i sestre, monahinje, monasi i sveštenstvo, koji su sa radošću i nestrpljenjem iščekivali da poglavar i duhovni otac njihove crkve dođe u Pećku patrijaršiju.

– Želeo sam da se zajedno s njima pomolim Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako na KiM u ovom trenutku. Ali i za sve ljude sveta, za mir u svetu, a iznad svega za međusobno razumevanje, suživot i mir između Albanaca i Srba – naglasio je patrijarh.

Njegova svetost je istakao da samo svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge, da su Srbi na KiM gotovo 15 vekova, a Albanci pet, i da toliko dugo žive na tom prostoru.

– To nas uči da se s dobrom voljom može naći put u zajednički život u kom za svakoga ima mesta. Uveravam svu braću i sestre na KiM da ću, ne čekajući dugo, biti s njima tamo i da ćemo se zajedno moliti Bogu – rekao je patrijarh.

Njegova svetost je istakla da je Pećka patrijaršija za naš narod i svakog poglavara SPC ono što je Vatikan za katoličku crkvu.

– Bolno je pitanje da li postoji ijedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoj narod i vernike i uđe u svoju kuću. Manastir Pećka patrijaršija je imovina naše crkve i kuća poglavara SPC.

Zamislite da nekome bez razloga bude zabranjeno da uđe u Vatikan. Ne postoji pod kapom nebeskom niko ko nešto odlučuje, a da ne bi štitio pravo poglavara rimokatoličke crkve – ukazao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost apelovala je na Prištinu da promeni odluku kojom mu je zabranila ulazak na KiM.

– Molim i velike sile da i one utiču da se sačuva mir i da ljudski životi budu najveći interes. Molim se Bogu da pruži mir između Albanaca i Srba. Da i svima nama pravoslavnim hrišćanima Božić bude dan radosti, mira i ljubavi – zaključio je patrijarh Porfirije.

Srbija na sve spremna!

Predsednik Aleksandar Vučić naredio je da Vojska Srbije i sve jedinice MUP budu u najvišem stepenu borbene gotovosti. Ovo naređenje usledilo je nakon što su Kosovske bezbednosne snage dobile naređenje da njihovi pripadnici budu u kasarnama i spremni za pokret.

– Preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju – poručio je Vučić.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da nema razloga za paniku, ali da ima za zabrinutost.

– Vojska od noćas je u pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštitu svih građana, odnosno za sprečavanje pogroma i terora nad Srbima ma gde da žive – rekao je Vučić.

I ministar policije Bratislav Gašić naložio je najviši stepen borbene gotovosti svih jedinica MUP, Žandarmerije, SAJ i Policijske brigade.

– Naredio sam da se odmah stave pod komandu načelnika Generalštaba i zaposednu položaje predviđene operativnim planom – precizirao je Gašić.

Znamo svaki korak i plan Prištine

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je stavljanje Vojske Srbije i jedinica MUP u najviši stepen borbene gotovosti odgovor na neposrednu ratnu pretnju i pripreme Prištine za udar na Sever Kosova.

– Priština priprema jedinice, duge cevi i oklopna vozila da napadnu srpski narod, naše žene, stare, decu, muškarce, ljude koji na barikadama brane pravo na goli život – naglasio je Petković.

On je naglasio da srpske službe ozbiljno rade svoj posao, da se zna gotovo svaki korak Prištine i njihov operativni plan.

– Pogrom iz 2004. ili neka “Oluja” se više nikada neće desiti. Važno je da naš narod zna da iza sebe ima državu Srbiju koja je spremna da ga zaštiti. EU bi trebalo sada da učini sve da natera Prištinu da odustane od suludih poteza – rekao je Petković.

On je naveo da je Srbija spremna da sačuva mir i stabilnost, ali i da odgovori na pretnje koje dolaze od strane Prištine.

– Barikade predstavljaju demokratsko mirno sredstvo našeg naroda da izrazi nezadovoljstvo zulumom Aljbina Kurtija. Čuvaćemo naš narod, mir i stabilnost i budućnost naše zemlje, nema predaje – zaključio je Petković.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!