Stejt department : Blinken razgovarao telefonom sa Vučićem i Kurtijem

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je juče telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naglasio je američku podršku dijalogu pod rukovodstvom EU i zahvalio se obojici na podršci koju pružaju Ukrajini, saopštio je noćas Stejt department.

Državni sekretar SAD je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao podršku SAD dijalogu Kosovo-Srbija pod pokroviteljstvom EU i pozvao na nastavak konstruktivnog angažovanja radi obezbeđenja mira i stabilnosti širom regiona, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je takođe zahvalio Vučiću na podršci Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarao o zajedničkim naporima da se osigura buduća energetska bezbednost Srbije. Državni sekretar takođe je čestitao Srbiji na otvaranju nove srpske ambasade u Vašingtonu, naveo je Ned Prajs u saopštenju.

Blinken je s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem „razgovarao o dijalogu Kosovo-Srbija kojim rukovodi Evropska unija i o postojanoj posvećenosti Kosova evropskoj i evroatlantskoj integraciji kao vitalnim za ostvarenje trajnog mira i prosperiteta u regionu Zapadnog Balkana“, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Blinken je takođe zahvalio Kurtiju „na ranoj i nepokolebljivoj podršci koju Kosovo pruža Ukrajini“ i na prihvatanju Avganistanaca u okviru operacije „Dobrodošlica saveznicima“.

Kako je preneo Glas Amerike pre objavljivanja saopštenja, portparol Prajs je na brifingu – na pitanje o sadržaju razgovora – rekao da je Blinken planirao da „obema zemljama prenese važnost pružanja podrške Ukrajini“ i „da se bude uz ukrajinske partnere u svetlu ruske agresije“.

„To je deo sveta koji zna bolje od većine kakve su posledice ruske agresije. To je deo sveta koji je ključni partner u pružanju pomoći da se ukrajinskim partnerima obezbedi šta im je potrebno“, rekao je Prajs.

Prethodno je iz kabineta predsednika Srbije objavljeno da je Vučić razgovarao telefonom s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Kako je navedeno, tri ključne teme telefonskog razgovora bile su pitanje Kosova i Metohije i želja američke administracije da u najkraćem roku bude postignuto rešenje, zatim odnos Srbije prema Ruskoj Federaciji, kao i diversifikacija energetskih izvora.

Državni sekretar Blinken upoznao je predsednika Vučića sa neophodnošću brzog postizanja sporazuma sa Prištinom, a predsednik Vučić je izneo stavove Republike Srbije, piše u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Sinoć je i premijer Kosova Aljbin Kurti objavio na Tviteru da je telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom.

„Informisao sam ga o nastavku napretka na Kosovu. Razgovarali smo o odnosima Kosova i Srbije i potrebi da se intenzivira proces dijaloga ka pravno obavezujućem sporazumu usredsređenom na međusobnom priznanju“, napisao je Kurti na Tviteru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!