Srpski voćari odustali od oraha i lešnika i vratili se na staro

U Institutu za voćarstvo u Čačku najveća potražnja u jeku jesenje sadnje zabeležena je za sadnicima šljive, koje kupuju voćari sa teritorije grada na Moravi, dok su Ariljci i Ivanjičani ostali verni sadnicama maline.

– Pre nekoliko godina zabeležena je ogromna potražnja za sadnim materijalom oraha i lešnika, ali to sada nije slučaj. Voćari se i dalje odlučuju za voćke koje su proslavile ovaj kraj i van granica naše zemlje, šljivu i malinu – rekao je Nenad Popović, rukovodilac rasadničke proizvodnje Instituta za voćarstvo u Čačku.

On dodaje da je ovo produženo Miholjsko leto bilo idealno za sadnju svih voćnih vrsta, ali i otkriva šta voćari treba da znaju pre nego što pristupe poslu.

– Lepo vreme pogodovalo je poljoprivrednim proizvođačima i voćarima da spreme zemljište za jesenju sadnju, kao i da završe sadnju u blagovremenom roku. Prevashodno je važno da te novoposađene biljke voćari navodnjavaju u malo većem obimu nego ranijih godina, upravo zbog viših temperatura – rekao je Popović za RINU, prenosi B92.

Jesenja sadnja voća trajaće sve dok to vremenski uslovi dozvole. Jako je važno da se ne vrši na temperaturama ispod nule, da je zemljište pripremljeno i da na njemu nema snega, kako bi se sadnice kvalitetno kasnije razvile.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!