Dačić: Da se vidi da li Briselski sporazum postoji ili ne

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da maske treba da padnu i da se vidi da li Briselski sporazim postoji ili ne.

– Moramo da vidimo posle devet godina odbijanja da se formira Zajednica srpskih opština da li neko razmišlja da se Briselski sporazum sprovede, jer zbog toga smo ga i potpisali – rekao je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, Srbija nije strana u sukobu, Srbija se bori za zaštitu Briselskog sporazuma.

Na pitanje da li će Zapad moći da izvrši pritisak na Prištinu, Dačić je odgovorio da ne zna da li mogu da izvrše pritisak, ali da niko u Srbiji ne veruje da ne mogu.

– Ako SAD i EU ne mogu da izađu sa Kurtijem na kraj, onda ili je to njihova nemoć, ili prećutna saglasnost – istakao je Dačić.

Poručio je Evropskoj uniji da je i njihova obaveza da se formira ZSO.

– EU kažem da je i njihova obaveza da se formira ZSO, ne samo Kurtijeva. Ketrin Ešton je to potpisala, ako to ne stoji, onda ste i mene prevarili – dodao je Dačić.

Komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija, Dačić je rekao da je to istorijska odluka i da je podržava.

– Ne treba da se pravdamo da li je doneta u dogovoru sa Beogradom ili ne. Ceo svet može da donosi odluke o KiM, a kao Beograd ne može. Ovo je odluka Srba sa KiM – rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao je da Priština misli da su anestezirali Srbe i da oni samo što nisu prihvatili nezavisnost.

Govoreći o skidanju uniforma policajaca na severu KiM, kaže da u institucijama na severu KiM nikada niko nije bio iz Prištine i da je dogovor da to budu Srbi.

– Mi bismo voleli da ova situacija traje što kraće. Sve ćemo učiniti da sačuvamo mir, da se protestuje mirno, ovo je neka vrsta otpora što Priština ne formira ZSO – objasnio je Dačić.

Naglasio je da je neophodno da se poštuje Rezolucija 1244.

– Više nema vrdanja, ili će da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 ili će da kažu otvoreno da su na strani Prištine. Ovo su vremena kada će morati to jasno da kažu. Istorijsko klatno se okreće. Sve oblike otpora prema srpskoj vlasti koje su imali Albanci, sada Srbi imaju prema albanskoj – napomenuo je Dačić.

Postavio je pitanje Prištini šta će joj Srbi u institucijama ako ne želi sa njima da sarađuje.

– Da bi se Srbi vratili u institucije, zna se šta Priština i EU treba da urade – istakao je Dačić.

Komentarišući mogućnost da Priština podnese zahtev za članstvo u EU, rekao je da oni mogu podneti zahtev za članstvo za EU.

– Oni hoće da isteraju EU na čistac da im to izglasa. To je potez koji nema šanse da uspe jer pet zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova – rekao je Dačić.

Dodao je da ozbiljno pristupa toj temi, tako da je zakazao nekoliko sastanaka o tom pitanju.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!