Srbi u Rudaru poručili Kurtiju: Kosmet nije tvoja prćija ovo je naša dedovina

Srbi sa severa Kosova u Rudaru kod Krsta, u blizini Zvečana, danas su održali veliki narodni miting i demokratski protest na kome je dominirao transparent „Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina“.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas na velikom protestu u Rudaru kod Krsta da Srbi na severu KiM žele mir i slobodu i da neće dati ono što je srpsko i ponovio zahtev da se oslobode neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da se povuku svi tajni spiskovi za nova hapšenja.

„Teror koji trpimo svakog dana od Prištine i neosnovana hapšenja, tajne spiskove sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od Kurtijevih specijalaca, razlog su što smo se danas sabrali u Rudaru kod Krsta, a ispod Zvečanske tvrđave da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako i slobodu i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko“, istakao je Rakić na kraju skupa, prenosi Tanjug.

On je rekao da se zlo nadvilo nad njima i da tajni spiskovi i liste za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Aljbina Kurtija.

„Međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smetaju maltretiranja Srba, želim da poručim da smo svoj na svome i da ne možemo da ćutimo na nepravdu i prebijanje našeg naroda i da pristanemo da tiho nestanemo sa naše zemlje. Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze i što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova“, poručio je Rakić.

Razvijena velika srpska trobojka (Foto Tanjug)

Misija Euleks objavila je na Fejsbuku da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz pojačano prisustvo na terenu.

„Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz naše pojačano prisustvo na terenu. Pripadnici naše formirane policijske jedinice i pripadnici naše rezervne jedinice policije iz Evropskih žandarmerijskih snaga sprovode izviđačke patrole, uključujući i pešačke patrole u Severnoj Mitrovici i Zvečanu“, naveo je Euleks.

Takođe, navodi se da Euleks, imajući u vidu nestabilnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova i postavljanje dodatnih barikada, redovno prilagođava svoj položaj tako da odražava situaciju na terenu, u saradnji sa kosovskom policijom i KFOR-om.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije uspostavili su stalni kontrolni punkt na putu Mitrovica – Leposavić u blizini bistričkog mosta, javlja Kosovo onlajn, prenosi Tanjug.

Specijalci u pet oklopnih vozila u sredu su stigli nedaleko od raskrsnice prema Banjskoj, kod bistričkog mosta, a već danas je postavljeno desetak betonskih blokova na obe kolovozne trake, ispred kojih je znak „police“.

Milović: Nismo kriminalci već građani

RUDARE  – Srbi su se okupili u Rudaru zbog pretećih poruka Aljbina Kurtija, rekao je na velikom skupu Srba sa KiM bivši gradonačelnik Zvečana doktor Dragiša Milović i istakao da okupljeni žele da pošalju poruku da nisu nikakvi kriminalci i teroristi, već građani čija su prava ugrožena.

Želimo da ukažemo da su Srbima na KiM ugrožena osnovna ljudska prava  i da nas neko čuje, kao i da su na skupu svi građani, lekari, profesori, advokati, studenti, đaci i svi drugi, a ne neka oružana banda, kako to prikazuje Priština.

„Ovo je mirno i demokratsko okupljanje protiv pretnji Kurtija – da se barikade mogu ukloniti uz ljudske žrtve. To nas je zastrašilo. To su poruke koje svih ovih meseci dolaze iz Prištine. To nisu poruke mira i zajedničkog života“, rekao je Milović.

Kazao je da te poruke Prištine stižu u vidu hapšenja, maltretiranja i terora nad Srbima.

„Tražimo da se puste Pantić, Adžić i Trajković“, poručio je Milović.

Istakao je da je jedan od zahteva okupljenih Srba na velikom protestu  da se povuku kosovske specijalne jedinice sa dugim cevima sa severa KiM, kao i nelegalno izgrađene njihove baze.

Verujemo u podršku naše države, poručio je Milović.

Direktorka predškolske ustanove „Naša radost“ u Leposaviću Zorica Jankovića podsetila je da su u dvorište tog vrtića ušla vozila ROSU sa naoružanjem dok su deca spavala.

„Stojimo i na kiši i na vetru zarad naše dece, kako bi mogla da žive u miru.  Znam da svako dete ima pravo na slobodu i mir i da sva ta prava moraju da se poštuju. Dete ne može da izađe više na ulicu a da ne čuje zvuke sirene“, istakla je ona.

Bivši sudija Višeg suda u Prištini Nikola Kabašić rekao je da su pored ugroženih prava Dejana Pantića, ugrožena lična i kolektivna prava svim Srbima na severu KiM.

Obraćajući se na protestu on je naveo da vlast Aljbina Kurtija poslednjih godinu dana vodi institucionalni obračun i kulturni, politički, hibridni rat protiv Srba, kako bi ih naterala na ustupke, odnosno da napuste Kosovo ili da prestanu da pružaju otpor i odustanu od svog načina života i identiteta.

“Svi koji smo se danas okupili moramo da zaboravimo na naše lične razlike i da stanemo u jedan front u odbranu prava Dejana Pantića, i na taj način odbranu prava svih ostalih Srba na KiM čija su prava ugrožena, prenosi Tanjug.

Kabašić je naveo da se u poslednjih godinu dana u diskursu Aljbina Kurtija i drugih kosovskih političara termini poput terorista, ratni zločinac ili kriminalac vezuju isključivo za Srbe.

“To su postali sinonimi za Srbe, pa onda oni kažu kako se bore protiv srpskih kriminalaca i terorista… Na taj način nas demonizuju i svaka borba protiv nas je za njih legalna i legitimna“.

On je upitao:“Da li je kriminalac onaj koji u jednom danu zapali 28 vozila vlade Kosova ili kamenicama i betonskim blokovima gađa policiju? To su radili Aljbin Kurti i njegovi saradnici koji su sada postali narodni poslanici“.

Kabasisć je naveo da su Srbi i Albanci živeli i radili zajedno, i da Srbi ne protestuju protiv albanskog naroda, već protiv protiv diskriminatorske vlade Aljbina Kurtija.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!