Slikar iz Vranja izlaže svoje radove u Sijetlu

Slikar iz Vranja i profesor likovne kulture u Gimnaziji „Bora Stanković“, Aleksandar Đorđević, deo je međunarodne grupe umetnika čiji će radovi biti izloženi u Galeriji 110, u američkom gradu Sijetl, od 5. do 28. januara.

Izložba nosi naziv „Negativna sposobnost: Umetnik kao iscelitelj“, a kustos je umetnica iz Sijetla, Sandra Fleming.

Đorđević je rekao da „ne razmišlja o kvalitetu slike“.

„Postoji minut vremena, u nekoj fazi slike, koji je ključan, možda manje od minuta. Na slici tada postoji određeni naboj da se postojeća kompozicija uruši i stvori nova“, kazao je slikar iz Vranja.

U postavci učestvuju i umetnik iz Južne Karoline Klifton Pikok, Andrea Harbort iz Nemačke, njujorška umetnica Kerol Radsprečer i umetnici Severnog Zapada Liz Kenedi, Aleksis Ortiz, Kejt Harkins, Džefri Hajman, Džordž Brant, Kerol Adelman Kenedi, Ingrid Sodžit, Linet Čarters, Kortni Hudak, Nahom Ghirmej i K. Taka.

„Izložba istražuje raznolik spektar postmodernog portreta. Od intimnog enterijera studija do polja ubijanja Ukrajine, gostujući kustos Sandra Fleming pronašla je umetnike čiji portreti i autoportreti udvostručuju terapijske strategije i za stvaraoca i za gledaoca. Radeći u različitim stilovima, ovih 13 umetnika sa međunarodnim iskustvom istražuje predstave pojedinca u svetu prepunom sukoba. Posebno je zapažen mučan prizor Aleksandra Đorđevića koji posmatra tela kako se gomilaju u Ukrajini. Portreti u ‘Negativnoj sposobnosti’ demonstriraju određenu moć koju umetnici mogu da izazovu putem sopstvene percepcije, predstavljajući psihološke izazove i slede svoju interpretaciju lepote“, navodi se u recenziji postavke.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!