Sahrana kraljice je najveća bezbednosna operacija

LONDON – Državna sahrana Elizabete Druge biće najveća bezbednosna operacija koju je ikada preduzela u trenutku kada se premijeri, predsednici i članovi kraljevskih porodica okupljaju da odaju poštu preminuloj britanskoj kraljici.

Japanski car Naruhito, članovi kraljevskih porodica i šefovi država širom sveta, među kojima su američki predsednik Džozef Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron potvrdili su da će prisustvovati kraljičinoj državnoj sahrani u ponedeljak u Vestiminsterskoj opatiji.

„Mogu da potvrdim da će ovo biti najveća pojedinačna policijska operacija koju je Londonska policija ikada preduzela. Kao pojedinačni događaj, ovo je veće i od Olimpijskih igara 2012. godine i od platinastog jubilarnog vikenda”, saopštio je zamenik pomoćnika komesara policije Stjuart Kandi, prenosi Tanjug.

Londonska policija dobila je pojačanje od snaga širom zemlje, a u zaštiti bezbednosti učestvuju i pripadnici vojske i civilne zaštite.

Britanska kontraobaveštajna i bezbednosna agencija MI5 i obaveštajna i bezbednosna služba Državni komunikacioni štab iza kulisa sarađuju sa policijom za borbu protiv terorizma kako bi osigurali bezbednost stanovništva i svetskih lidera, koji bi narednih dana trebalo da stignu u London kako bi prisustvovali sahrani kraljice.

Oko 1.500 pripadnika vojske raspoređeno je od utorka uveče, među kojima su britanske elitne jedinice Gurke, padobranci, Kraljevska mornarička policija, Kraljevska vojna policija i Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo, dok je vojni helikopter nekoliko puta nadleteo Vestminstersku opatiju.

Iako neki, takođe, porede ove bezbednosne mere sa onima tokom sahrane kraljice Elizabete, kraljice majke i princeze od Velsa Dajane, sahrana kraljice Elizabete Druge je mnogo komplikovaniji događaj zbog broja šefova država koji će doći u britansku prestonicu.

Politika

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!