RSE: Srbija i Kosovo sve bliži “teškim odlukama”

Ni sedmica se nije navršila od realizacije dogovora Srbije i Kosova kojom su ukinuti izlazno-ulazni dokumenti za građane Kosova, a pred dve strane su izneta očekivanja za dalje iskorake, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Politički analitičar iz Prištine Agon Maljići veruje da je to signal da je dijalog Kosova i Srbije prešao na viši, ozbiljniji nivo.

Slično iznosi i Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose koji podvlači da su se zemlje Kvinte – Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i SAD – “udružile” oko procesa.

Maljići i Janjić tako ukazuju na odluku predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca da svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku uključe u proces dijaloga Srbije i Kosova.

Navode i kako će njihovi savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku Jens Pletner i Emanunel Bon pružiti direktnu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku. Očekuje se da Lajčak, u pratnji savetnika iz Nemačke i Francuske, boravi na Kosovu i u Srbiji 9. septembra.

Efekat “NATO alarma”

Maljići smatra da ozbiljnost celoj situaciji daje trenutak u kome su Nemačka i Francuska uključile svoje savetnike u proces dijaloga Beograda i Prištine, u trenutku dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

Prema oceni Maljićija, “očigledno” je da Srbija i Kosovo ulaze u završni proces pregovora ali napominje da to ne mora nužno biti tako. Smatra da je “NATO alarm” uticao na evropske zemlje da postanu osetljivije kada je u pitanju dijalog Kosova i Srbije.

NATO je početkom avgusta, kada su između Beograda i Prištine naglo narasle tenzije zbog ličnih dokumenata i preregistracije automobila, saopštio da će intervenisati ukoliko stabilnost na terenu bude ugrožena. NATO na Kosovu ima svoju mirovnu misiju Kfor.

– Ja to vidim kao veći interes zemalja EU, kao veću posvećenost, ali i kao oblik pritiska na lidere Kosova i Srbije da se ne desi ponovo eskalacija, da se iskoristi prilika za postizanje dogovora – kaže Maljići.

S druge strane, Janjić ne isključuje mogućnost da zemlje Kvinte pripremaju međunarodnu konferenciju za Kosovo i Srbiju.

– Da ta konferencija pomogne stranama da donesu hrabre odluke. U međuvremenu je potrebno ovo što su rekli Kurtiju i Vučiću, što su rekli Šolc i Makron, da oni sami počnu da donose hrabre odluke – kaže Janjić.

Makron i Šolc su 4. septembra pozvali Kurtija i Vučića da pokažu maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem Evropske unije. Nije precizirano o kojim “teškim odlukama” se radi.

Srbija i Kosovo vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine. Do sada je postignuto na desetine sporazuma ali većina nije realizovana na terenu.

Sada ostaje da se vidi koje “teške odluke” strane treba da donesu kako bi postigle normalizaciju odnosa, zaključuje RSE.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!