Rekordnih 5 svetskih medalja – Naklon za Željka Trajkovića

Sinoć je u Beogradu završeno Svetsko seniorskog prvenstvo u rvanju, prvo koje je održano u Srbiji, na kom su domaći takmičari postigli istorijski rezultat osvojivši četiri zlatne i bronzanu medalju.

Pohvale za sjajnu organizaciju stigle su od zvaničnika Svetske rvačke federacije (UVV), učesnika i gostiju na adresu Željka Trajkovića, predsednika Rvačkog saveza Srbije (RSS).

Vidno umoran, prihvatio je razgovor i na uvodno pitanje, da li je spuštanjem zavese, laknulo, rekao je:

-Kako da nije. Noćima pred šampionat oka nisam mogao da sklopim. Godinu dana smo pripremali takmičenje. Iako smo i ranije bili organizatori mnogih takmičenja, nikad nismo bili domaćin seniorskog planetarnog prvenstva. Pred nama je bila ogromna odgovornost, ugostili smo 800 takmičara iz 77 zemalja, zvaničnike, ljubitelje rvanja iz mnogih država. Borili smo se za ugled Srbije, Beograda i našeg rvanja, da sve bude kako treba. Veliki teret s leđa mi je pao danas.

Komentari su da je SP organizovano na vrhunskom nivou?

-To sam čuo od svih sagovornika. Rič Bender iz Rvačke federacije SAD, rekao mi je da je u poslednjih 15 godina bio prisutan na svakom šampionatu i da je ovaj najbolji. Predsednik Azijske federacije Daurlet Turlihanov, kazao mi je da smo postavili standarde za organizaciju najvećih takmičenja i da je ovo najviši nivo. Tako su mi rekli i drugi zvaničnici svetske i evropske rvačke federacije. Naši zvaničnici, iz Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog Komiteta Srbije, grada Beograda i drugi, takođe su pohvalili organizaciju.

Šta je bilo najteže?

-Sprovođenje protokola, kako bi svi bili zadovoljni, od onih koji se bore na strunjači, do zvaničnika, gostiju i navijača. Organizovali smo i Kongres Svetske rvačke federacije, na kom smo imali puno visokih zvaničnika od značaja za svetsko rvanje i sport u celini, što je dalo posebno težinu šampionatu. Najzahtevniji deo je urađen kako treba i onda se sve ređalo u kontinuitetu. Bili smo budni od sjajnog otvaranja, do kraja. Odlično smo regulisali i pitanja transporta i zahvaljujući MUP-u, besprekorno smo obavili prevoz sa 25 autobusa, 10 kombi vozila i oko 30 automobila. Transport i bezbednost učesnika bili su na najvišem nivou. Sve je proteklo bez i najmanjeg incidenta zahvaljujući svakodenvnoj saradnji sa MUP-om.

Isticali ste pomoć države?

-Ovako takmičenje ne može da se organizuje bez pomoći države. Vlada republike Srbije još prošle godine dala je ogromnu podršku. Za svu pomoć smo neizmerno zahvalni, kao i Gradu Beogradu, koji je svemu dao doprinos, pokazao da voli sport i poštuje vrhunske rezultate.

Rezultati su za istoriju?

-Na proteklih pet svetskih prvenstava najviše smo osvajali tri medalje, poslednji put 2018. godine u Budimpešti. Četiri zlatne medalje u grčko – rimskom stilu i bronzana u slobodnom, prva u istoriji srpskog rvanja su za istoriju. Pre takmičenja planirali smo dve medalje i da vrhunsku organizaciju zaokružimo rezultatskim uspehom. Nismo ni sanjali ovakav uspeh. Ispisali smo istoriju, čime se ponosim. Ovo su rezultati timskog rada. Moj cilj je bio da stvorimo sedam – osam rvača koji će moći da se upuste u borbe za medalje, u čemu smo uspeli. Smatramo to najvećom pobedom, a da li će biti dve ili tri medalje, zavisi od trenutne motivacije.

U RSS ste deceniju i po, da li nekad uhvatite sebe da brojite osvojene medalje?

-Ne radim to – nasmejao se čelnik RSS. – U pomenutom periodu osvojeno je mnogo medalja. Kad se sabere sve iz regiona, niko nije uradio što smo mi u poslednjih 15 godina, na šta sam ponosan. Sa saradnicima sam se trudio da budemo maksimalno posvećeni rvanju. Priznajem, želeo sam da rvanju vratim bar deo onoga što je ono dalo meni. Raduje me mnogo ako smatrate da sam u tome uspeo.

Bili ste reprezentativac, treći na SP 1990. u Rimu, znate šta je vrhunsko rvanje?

-Zato dajem maksimum sa saradnicima da omogućimo svim selekcijama uslove za najbolji mogući rad, da pomognemo klubove i bazu. Rekao sam vam da smo sami platili pripreme na Igmanu pred Svetsko prvenstvo u Rimu, kad sam osvojio bronzanu medalju. Sada je nemerljivo bolje. LJudi čine posao, okružen sam pravima i kad primam pohvale, delim ih sa saradnicima.

Posle Igara u Tokiju, pominjali ste OI u Parizu 2024?

-Olimpijske igre su najviši cilj i tu nema nikakvih dilema. Rano je da se bavimo prognozama. Imamo potencijal za dve olimpijske medalje. Nećemo preskakati stanice do Pariza, Evropsko i Svetsko prvenstvo. Naredni planetarni šampionat biće prvi izbor za Igre, prvih pet iz kategorije ide za Francusku.

Primećeno je i na ovom SP da veliki broj reprezentacija u svojim redovima ima rvače iz drugih zemalja?

-Kadžaju, Datunašvilija i Arsalana doveli smo ovim redosledom. NJima smo želeli da pojačamo kvalitet treninga i da budu sparing partneri u reprezentativnoj ekipi. Kadžaja je u Gruziji imao veliku konkurenciju, gde nije ostvario reprezentatvine rezultute, kao ni Arsalan u Iranu, dok je Zura dvaput bio prvak Evrope i učesnik Igara u Riju 2016. Ipak, dve godine pre dolaska ga nije bilo na takmičenjima. Srbija im je „legla” već na početku. Svideo im se način rada, organizacija Saveza i briga o njima. Želeli su da rvu za Srbiju, u tome je tajna. Zura nikad nije beležio ovakve rezultate, postao je dvostruki prvak sveta, treći na Igrama. Arsalan je trećem mestu u Evropi ove godine, dodao svetsku titulu. Kadžaja je dvaput bio bronzani na planeti, drugi u Evropi. Prihvaćeni su od srca i uzvratili su na najbolji način. Pet puta sam išao u Tbilisi kako bi Zura bio kod nas. Dali su najviše od sebe braneći boje Srbije.

Od RSS dobili ste Orden za životno delo?

-Najteže, ali najlepše, je kad čovek dobije podršku iz sredine u kojoj radi i živi. Orden je za mene izuzetno značajan, jer govori o tome da me okruženje poštuje, ceni i voli. U karijeri sam dobio mnoga priznanja, a ovo zauzima posebno mesto – zaključio je Željko Trajković.

Priznanja UVV i RSS

Predsednik Svetske rvačke federacije (UVV) Nenad Lalović uručio Željku Trajkoviću specijalno priznanje za veliki doprinos razvoju svetskog sporta i rvanja i odličnu organizaciju SP u Beogradu.

Pre toga, Rajko Baltić, potpredsednik RSS, u ime najbližih saradnika, predao je posebnu nagradu Trajkoviću u vidu umetničke slike i časovnika, uz obrazloženje da je najzaslužniji za svetske rezultate RSS u poslednjih 15 godina.

Opcija o odlasku

Kad smo prvog čoveka srpskog rvanja upitali koji su planovi za dane što dolaze, odgovorio je:

– Po završetku šampionata sledi svođenje računa i analiza svih segmenata rada u organizaciji. Zaduženja su jasno razgraničena. Potom sledi odmor, a pravljenje planova počeće u novembru. Jedna od opcija je i moj odlazak sa mesta predsednika Saveza. Ovo je kruna moje karijere i spreman sam da i dalje ostanem, ali se neke stvari moraju bitno da promene. To je tema za neki drugi razgovor, recimo, krajem godine.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!