Prijepolje: Zatraženo najveće poskupljenje grejanja u Srbiji

Ukoliko Opštinsko veće Prijepolja udovolji zahtevu JKP Lim, u čijem sastavu je i toplana, daljinsko grejanje u tom gradu, jednom od najnerazvjenijih u Srbiji, moglo bi da poskupi za čak 5

U tom slučaju, umesto 264 dinara, domaćinsta bi plaćala 396 dinara dinara po kvadratnom metru i to bi bilo najveće poskupljenje daljinskog grejanja u Srbiji.

Grejanje u tom gradu se plaća šest meseci, od oktobra do aprila.

Najavljenom poskupljenju usprotivili su se građani, među kojima je bilo najviše penzionera.

Osim pritužbi na loše grejanje u pojedinm zgradama i nemogućnost da plaćaju tu uslugu po utrošku toplotne energije i da tako uštede novac, oni su poručivali opštinskoj vlasti da, zbog malih penzija ne mogu da plate tu uslugu po cenama koje traži toplana.

Iz opštisnke vlasti su im uzvratili da grejanje mora da poskupi, jer je sve ostalo poskupelo, ali da za sada ne znaju za kolilo će ta usluga biti skuplja.

Sa pet kotlarnica, od kojih su tri na mazut i dve na ugalj, toplana greje oko 600 domaćinstava.

Prijepolje: Zatraženo najveće poskupljenje grejanja u Srbiji 2
Zoran Despotović/Foto: Foruminfo.rs

„Tačno je da je Upravni odbor JKP Lim zatražio povećanje cene grejanja za 50 odsto, zbog velikog poskupljenja mazuta i uglja“, kazao je za Danas Zoran Despotović, član Opštinskog veća.

On je dodao da Opštinsko veće još nije odlučivalo o tom zahtevu, jer je potrebno da se utvrdi da li je realan traženi procenat poskupljenja.

„Od JKP Lim smo zatražili da dostave Opštinskom veću parametre po kojima su utvrdili tu cenu i nakon toga ćemo odučiti o poskupljenju. Možda povećanja cene neće biti, ukolio država odluči da nam pomogne i isporuči nam dovoljne količine mazuta“, naveo je Despotović.

Osim 600 domaćinstava koji koriste daljinsko grejanja, on dodaje da u gradu postoji i 8.500 individulanih ložišta, a potom podseća na to da je ogrevno drvo poskupelo sa 35 na 70 evra po kubnom metru.

Kako pomoći drugima?

„Šta da radimo sa 8.500 domaćinstava, koja ne korste daljinsko grejanje? Kako im pomognemo i subvencionišemo njihove troškove grejanja koji su, takođe, znato veći nego prošle godine“, pita se Despotović.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!