Pravnicima i ekonomistima ponuđen posao baštovana

 Diplomirani pravnici, ekonomisti i ostali sa fakultetskom diplomom u JKP „Hammeum” u Prokuplju, dobili su poštom ponudu da pređu u novu firmu privatnog koncesionara beogradske firme „Demetre AB fasiliti”, koja je preuzela deo komunalnih usluga tog preduzeća, a većini radnika je ponuđeno da budu zaposleni kao baštovani higijeničari. Za to radno mesto, između ostalog, kandidat je potrebno da ima završenu osnovnu školu.

Još uvek aktuelnoj pravnici u JKP „Hammeum” poštom je stigla ponuda da može preći kod koncesionara, a isto radno mesto – baštovana, ponuđeno je i diplomiranom ekonomisti.

– Ovo je nastavak ponižavanja od strane predstavnika gradske vlasti u Prokuplju, koji su rešili da se otarase ne samo nas sa 20, 30 godina staža već ponižavaju i sve mlade ljude koji žele da se školuju i da završavaju fakultet da bi obavljali poslove sa osnovnom školom. Sa druge strane, njihovi ljudi ekspresno završavaju privatne fakultete i dobijaju rukovodeća radna mesta. Osim što su nezakonitim odlukama rasparčali „Hammeum” i najprofitabilnije delatnosti izdali koncesionaru, nastavljaju da nas vređaju jer su odlučili da nas izbace na ulicu. I sam koncesionar je ovom ponudom prekršio ugovorenu obavezu, jer po ugovoru nije mogao da nam ponudi lošije uslove nego što smo već imali u „Hammeumu”, odnosno da nam omogući da radimo sa završenim stepenom školske spreme – kaže pravnica iz „Hammeuma”.

Inače, u opisu posla baštovana higijeničara stoji da zaposleni ima obavezu realizacije postavljenih ideja i planova iz oblasti uređenja i održavanja zelenih površina, ali i da zna da „mašinski kosi travu komunalnim traktorom, mašinski seče busene, radi motornim makazama i testerom, kao i motornim trimerom”.

I dok preuzimanje i obavljanje komunalnih delatnosti, poput parking mesta, čistoće grada, tržnice i gradskog zelenila, za lokalnu vlast u Prokuplju predstavlja veliku uštedu u budžetu i najavljuju mnogo bolje usluge i čistoću gradskih ulica, opozicija, kao i deo radnika koji će ostati bez posla nakon podele preduzeća, sumnjaju da je u pitanju velika podvala i zloupotreba, zbog čega najavljuju i krivične prijave protiv odgovornih u vlasti.

– Od 2005. godine su se promenila čak 14 direktora i očigledno je da su svi nesposobni da organizuju bilo kakav posao. Koncesionar je čovek bez emocije koga samo zanima novac, i on je došao u Prokuplje ne da pomogne građanima već da zaradi pare. To mu je omogućeno dodelom najprofitabilnijeg dela nekadašnjeg komunalnog preduzeća i neko će zbog toga pre ili kasnije sigurno odgovarati – tvrde nezadovoljni radnici.

Podsećaju da je u novu tržnicu u gradu, od novca svih građana uloženo oko tri miliona evra, da se koncesionaru izdaje i naplata parkinga, ali i da se grad obavezuje da na ime usluga godišnje plaća 55 miliona dinara, dok je sa druge strane godišnja naknada koncesionara ka gradu 505.000 dinara, a ugovor je potpisan na 15 godina.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!