Poslovna klima u Srbiji bolja nego prošle godine

Većina kompanija članica Američke privredne komore, odnosno 86 odsto njih smatra da će uprkos krizi u Ukrajini, njihovo poslovanje ove godine biti u okviru projekcija, ili čak bolje od toga, pokazalo je najnovije istraživanje Američke privredne komore o poslovnoj klimi i poverenju investitora, koje je danas predstavljeno javnosti.

Dok je uticaj aktuelne krize na poslovanje mikro i malih preduzeća(MMP) značajniji. Skoro tri puta više ispitanika iz mikro imalih preduzeća u odnosu na velike kompanije, članice Američke komore, veruje da će prihod biti u padu, dok 45 odsto kompanija očekuje i pad profita.

Najznačajnije negativne uticaje postojeće krize na poslovanje, članice Američke komore, ali i mikro i mala preduzeća koja su kao kontrolni uzorak učestvovale u istraživanju, navode ubrzanje inflacije, povećanje cene energenata i nepredvidivost cene sirovina.

Zadovoljstvo poslovnim okruženjem u Srbiji je na nivou  prošlogodišnjeg i beleži kontinuiran blagi porast od 2016. Srbija je kao investiciona destinacija bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i BiH, a lošije u odnosu na susedne države članice EU. Imajući u vidu da je to slučaj od kada se sprovodi istraživanje, zaključak je da se članstvo u EU percipira kao znak stabilnosti poslovnog okruženja i predvidivosti kratkoročnog i dugoročnog ekonomskog razvoja.

Najveći izazov za članice Američke komore u 2023.  jeste dostupnost radne snage, zatim slede izazovi uzrokovani sukobom u Ukrajini, a kao treći najznačajniji izazov za obe grupe ispitanika izdvaja se finansijska disciplina kod plaćanja.

Optimizam za narednu godinu je niži od izmerenog u prethodnim istraživanjima i u pogledu rasta poslovanja i u pogledu novih zapošljavanja, a usled velike neizvesnosti koju nosi globalna kriza. Ipak velika većina, 89 odsto kompanij za 2023. očekuje zadržavanje ili povećanje poslovanja, a njih 96 odsto planira da zadrži ili poveća zaposlenost. I u uzorku MMP fokus je na održanje poslovne aktivnosti iz ove godine, ali veći udeo, skoro jedna trećina, očekuje pad poslovanja.

Kada je reč o reformama 60 odsto članica Američke kmore i i skoro polovina MMP ispitanika navodi smanjenje korupcije kao prioritetnu reformu, dok 57 odsto kompanija članica Američke komore i 37 odsto ispitanika iz MMP uzorka smatra da se prioritetno treba fokusirati na unapređenje efikasnosti pravosuđa i vladavine prava. Zelena agenda je ove godine dospela na visoko treće mesto reformskih prioriteta, što govori o velikom značaju ekoloških pitanja i zelene energetske tranzicije.

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!