Politička posteljina u vranjskoj bolnici

Ovako je glasio odgovor Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju na pitanje Danasa o istinitosti informacija da su neka odeljenja najveće zdravstvene ustanove na jugu Srbije u deficitu sa posteljinom.

Ono što bi čelnicima ZC trebalo da bude jasno jeste da svaka kritika rada ove ustanove i uslova u kojima borave pacijenti mora da se shvati ozbiljno, a rešavanju problema pristupi profesionalno, bez sujete i upliva politike u pitanja koja se tiču samo i isključivo zdravlja naše dece, pa i svih zaposlenih u ZC u Vranju.

To bi značilo da je svaka kritika da je ZC „u buli“ sa posteljinom, i da bolesnici u sobama zatiču „ćelave“ jastuke i ćebad, odnosno bez jastučnica i čaršava, baš to – kritika na uslove boravka i podsećanje na prava koja ima svaki pacijent. Pa, makar te reči izgovorio političar (ma koju ideologiju zastupao), novinar, pravnik, ekonomista, lekar ili bilo koji živi stvor koji samo želi da, po slovu zakona, ne moraju da mu od kuće donose ćebad i presvlake.

Kolega iz Vranja je u svom izveštaju napisao da mu je iz ZC stigao odgovor u dve reči, kratak ali efektan, da „nije tačno“ ono što zlonamerni političari i lokalni mediji govore i pišu – a što su saznali iz svojih, poverljivih ili javnih, izvora, ili otišli u ZC i sami se uverili.

I piscu ovih redova takođe je stigao odgovor ZC koji, kako se učinilo u prvi mah, a i kasnije, pri svakom sledećem čitanju ima prizvuk „političkog“ govora, kojim naročito vole da se služe predstavnici vladajuće kamarile. Zašto se čini da ima takav prizvuk?

Zato što iz ZC nisu odgovorili na sva pitanja novinara. Takozvana taktika „pitaj šta hoćeš, ja ti odgovoriti neću, ili hoću ono što meni odgovara“.

A možda nisu odgovorili na kompletan upit jer smatraju da su rečenicom „… i da neko nakon toga kaže da posteljine nema u ZC Vranje je neverovatno!?!“ – posle iznošenja podataka o „rezultatima rada“ i broju zdravstvenih pregleda – „pokrili“ i odgovore na pitanja o tome koliko se često posteljina na odeljenjima u ZC menja, da li je ona obezbeđena za sve krevete na svim odeljenjima ove ustanove i da li je bolesnicima ugroženo zdravlje ako su ćebići i jastuci bez navlaka.

Dakle, novinar, političar ili bilo koji živi stvor ima nekog ko je ležao na jednom od odeljenja ZC u Vranju. I taj neko je ispričao da fali posteljina. Ili se možda desilo da je novinar, političar ili bilo koji živi stvor ležao na nekom odeljenju i lično se uverio.

Te „finese“ čelnike ZC Vranje ne bi trebalo da zanimaju.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!