Pikaso iz Kruševca

Luka Stepanović (8) kaže da će kad poraste biti slikar i učiti decu da crtaju. Međutim, njegovi radovi govore da on već jeste slikar i to najmlađi u Srbiji. Mali genijalac nedavno je postavio svoju drugu izložbu slika “Kada porastem biću Pikaso” u Galeriji Kulturnog centra Kruševac. Luka crta i slika od druge godine, a od pete je član član Likovnog studija KCK “Maja Olić”. Za slikarskim štafelajem dnevno provede i po nekoliko sati, ali ga to ne sprečava da u školi bude odlikaš.

– Ovo je moja druga izložba. Izložio sam 20 slika. Radio sam akrilnim bojama na platnu. Na izložbu je došlo mnogo mojih drugara i bio sam presrećan što su i oni videli moje radove – zadovoljan je Luka.

Kako kaže, najviše voli da slika prirodu i ljude.

Lična arhiva
Raskošan talenat: Reprodukovao Pikasove radove

Sledeći je Beograd

– Nastaviću i dalje da crtam i slikam. Nadam se da ću sledeću izložbu imati u Beogradu – priželjkuje ovaj talentovani dečak.

Prvu samostalnu izložbu “Šta je sreća?” Luka je imao prošle godine, takođe u Galeriji KCK. Raznobojni radovi na kojima su portreti, figure, pejzaži ali i životinje, tada su privukli brojne građane da dođu i posete Galeriju. Ove godine Luka je radio i kopije slika poznatih umetnika kao što su Pikaso i Matis.

– Luka ne prestaje da fascinira svojim talentom. Na ovogodišnjoj izložbi predstavlja kopije slika Pabla Pikasa rađene tehnikom akril na platnu i pokazuje potpunu umešnost u reprodukovanju motiva, kolorita i načina tretiranja površine slike. Od prvog trenutka sam prepoznala njegov raskošni talenat. Sa sigurnošću tvrdim da je najmlađi slikar u Srbiji, jer njegovi radovi pokazuju da je on već umetnik. Iako je mali, izrazio je želju da radi na platnu i to je toliko dobro savladao da njegovi radovi ostavljaju bez daha – objašnjava Marija Stojadinović, urednica likovnog programa u Kulturnom centru i Lukina nastavnica u Studiju “Maja Olić” i dodaje da će se deca stvaralački izražavati i razvijati uvek kada im damo slobodu da budu ono što jesu.

Lična arhiva
Otvaranje izložbe: Nastavnica Marija Stojadinović i Luka

Igra bojama

Luka je počeo da crta sa samo dve godine, u početku je to bilo kroz igru.

– Crtao je on i drvenim bojicama, olovkama, flomasterima, ali je vodene boje najviše voleo. Još kao dvogodišnjak igrao se njima i počeo da crta i šara kao i većina mališana u tom uzrastu. Kasnije, negde oko pete godine, počeo je na Jutjubu da gleda kreativne video-snimke i pokušavao da reprodukuje ono što vidi. Negde u to vreme krenuo je i u vrtić, a vaspitačica je odmah primetila da je Luka talentovan. Ona mi je preporučila da ga odvedem u Likovni studio za decu pri Kulturnom Centru kod nastavnice Marije – priča za “Vesti” Nataša Stepanović, Lukina mama.

Ona navodi da je posle samo godinu dana u Studiju Luka bio spreman za svoju prvu izložbu.

– Radove za prvu izložbu radio je temperama na papiru, a sad je već prešao na akril i platno. Nastavnica Marija im je na časovima govorila o životu Pikasa, a Luka je bio impresioniran njim i njegovim delima i najviše je Pikasove radove reprodukovao.

Odlikaš u školi

Luka je učenik drugog razreda OŠ “Dragomir Marković” i ima sve petice.

– Izuzetno je posvećen, u stanju je da dva-tri sata provede slikajući. Mnogo vremena u toku dana troši na crtanje čak i kada ima obaveza u školi. Međutim, stiže sve, odličan je učenik, sa svim peticama. Učionica je puna njegovih likovnih radova, ali veoma voli i engleski. Još je mali, ali šta god da odabere kao svoj poziv u budućnosti, mi ćemo ga podržati – kaže ponosna mama.

Lična arhiva
Podrška porodice: Luka sa mamom, tatom i sestrom

Blistava budućnost

– Umetnički studio za decu od šest do 15 godina radi pri Kulturnom centru. Trenutno imamo 16 polaznika, iako taj broj varira. Nekad imamo i do 30 učenika, korona nas je malo omela. Decu upoznajem s različitim tehnikama crtanja, slikanja i vajanja. Luka je u studiju od šeste godine, a danas je u najnaprednijoj grupi iako ima samo osam godina. Imam mnogo učenika koji su danas uspešni umetnici na studijama, neki od njih su radili i mozaike u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, ali Luka je zaista čudo. Ako bude nastavio da razvija svoj bogomdani talenat, pred njim je blistava budućnost u umetnosti. Osim raskošnog talenta, Luka ima i podršku porodice što je veoma važno – kaže Marija Stojadinović.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!