„Panter” izmiče poteri

Potraga na za životinjom iz porodice divljih mačaka bez uspeha je okončana i juče, iako je „prečešljano” veliko područje na teritoriji opštine Apatin. U priči koja zaokuplja pažnju ne samo žitelja severne Bačke već i šire javnosti, prvi dan vikenda bio je posebno dramatičan, jer je Opština Apatin u subotu izdala saopštenje da je  crni panter uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković. „Mole se građani da do daljnjeg ne idu u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji”, navedeno je između ostalog u saopštenju.

„Snimljena u okolini Banje Junaković sa udaljenosti od oko 150 metara. U pitanju je amaterski snimak načinjen sa veće udaljenosti, pa su konture nejasne. Na osnovu video-zapisa ne možemo tačno da odredimo o kojoj je životinji reč. Mi gotovo ništa ne znamo o njoj, moguće je da je u pitanju divlja mačka, ali ne znamo joj navike, kretanje, što sve otežava potragu” kaže za „Politiku” Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, zadužen za oblast inspekcijskih poslova, koji rukovodi akcijom hvatanja. Kako ističe, u subotu je podignut i dron sa termovizijskom kamerom koji je „skenirao” oblast površine oko 150 hektara, ali ništa nije uočeno. Traganje je naon nekoliko satio prekinuto zbog magle.

Osim nadležnih iz javnih preduzeća „Vojvodinašume”, „Vode Vojvodine” i policijskih službenika iz Apatina, na terenu se nalaze i veterinar i dvoje timaritelja iz Zoološkog vrta u Subotici, potvrdila nam je Sonja Mandić, direktorka palićkog Zoološkog vrta. Sa sobom imaju i pušku za uspavljivanje životinja. Ukoliko divlja mačka bude uhvaćena, u dogovoru sa nadležnim ministarstvom biće definisano gde će se za nju naći odgovarajući privremeni smeštaj.

Potraga za životinjom koja se u medijskim izveštajima naziva crnim panterom (tako je „oslovljena” i u saopštenju Opštine Apatin) i za koju se ne zna kako se našla na slobodi, traje već gotovo čitavu sedmicu. Prošle nedelje, njeno prisustvo policijskoj upravi u Apatinu prvi su prijavili meštani sela Deronje, a dan kasnije i žitelji naselja u okolini Sonte.

Rukovodstvo Šumskog gazdinstva „Sombor” je 10. novembra uputilo obaveštenje apatinskim mesnim zajednicama Svilojevo, Sonta, Kupusina, Prigrevica i Bogojevo, te udruženjima ribolovaca, pčelara i lovaca, Policijskoj stanici u Apatinu i nadležnom šumarsko-lovnom inspektoru, kojim ih informiše da je u atarima opštine Apatin uočen crni panter (leopard). Navedeno je da je reč o opasnom predatoru, zbog čega je na građane apelovano da vode računa o sebi i svojim bližnjima, a da u slučaju da uoče životinju to odmah prijave policijskoj stanici.

Palićki i beogradski zoološki vrtovi posredstvom evropske asocijacije zooloških vrtova uputili su pitanje vrtovima u regionu da li im nedostaje neka od divljih životinja, ali su od svih dobili odričan odgovor.

Prisustvo divlje zveri na poljima severne Bačke izazvalo je, kako se i moglo pretpostaviti, gomilu komentara, među njima i mnogih šaljivih, ali i onih koji su se trudili da argumentovano objasne kako nije reč o crnom panteru, već o nekoj drugoj životinji iz porodice divljih mačaka. Mnogi su se prisetili i da je pre oko od godinu dana u pograničnom mađarskom selu Kiškunhalaš uočen crni panter koji je, kako se tada tvrdilo, pobegao iz zatočeništva. Policija je intenzivno tragala za njim, ali životinja nije uhvaćena. Međutim, stručnjaci kažu da gotovo ne postoji mogućnost da je reč o istoj životinji, odnosno da je nemoguće da se proteklih godinu dana neopaženo kretala ovim prostorom.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!