„Blek frajdej” u senci inflacije

Dok se bliži popularni „Blek frajdej”, vikend pred praznike sa tradicionalno najvećim rasprodajama, trgovci širom sveta strahuju od anketa koje pokazuju da veliki broj potrošača ne razmišlja o božićnim kupovinama i poklonima i da će ove godine definitivno „stegnuti kaiš”.

Šest od deset Britanaca imaće manje novca za trošenje tokom praznika, objavio je nedavno Rojters najnovije istraživanje „Delojta”.

Prema ovim podacima, 38 odsto ispitanika izjavilo je da će kupiti jeftinije poklone, a toliko ih je reklo i da će namirnice za pripremu obroka kupovati u diskontima.

Oko osam odsto Britanaca neće kupiti ništa, što ne čudi s obzirom na inflaciju koja je dostigla četrdesetogodišnji maksimum. Ovo potvrđuje i prošlomesečno istraživanje u kojem su se oni već izjašnjavali da nameravaju da troše manje novca.

U „Delojtu” su rekli da kupci u prazničnu sezonu ulaze sa manjim budžetima i ne iznenađuje to što svi traže način da najbolje iskoriste raspoloživi novac.

Istovremeno, u Americi očekuju blagi rast kupovina pred praznike, između 6 i 9 odsto, ali je to gotovo za polovinu manji rast nego prošle godine, pa čak i u vreme pandemije.

Manje trošenja i više briga – ovako Kanađani ocenjuju pretprazničnu sezonu dok se bore s inflacijom i rastom kamatnih stopa. U najnovijoj anketi „Ipsosa” navedeno je da je gotovo polovina ispitanika zabrinuto da li će ove godine uopšte moći da kupi poklone. Najviše ih brine rast cena hrane, a oko 30 odsto njih će smanjiti kupovine u odnosu na prethodne godine.

Još jedno ispitivanje takođe ukazuje kakva klima vlada u Evropi. Svaki četvrti Evropljanin svoju finansijsku situaciju opisuje kao „nesigurnu”, više od polovine smatra da postoji ozbiljan rizik da će postati nesigurna u narednim mesecima.

Oko 80 odsto anketiranih je već bilo prinuđeno da načini teške izbore pri kupovini, pokazuje istraživanje koje je za nevladinu organizaciju „Sekur popiler” sproveo „Ipsos”.

Kako je prenela Beta, u šest evropskih zemalja (Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Poljska i Velika Britanija) urađeno je istraživanje o povećanju životnih troškova usled poskupljenja energenata, rasta inflacije i rata u Ukrajini. Od više od 6.000 učesnika istraživanja, 54 odsto je reklo da je njihova kupovna moć opala tokom protekle tri godine, uglavnom zbog rasta cena hrane, goriva, grejanja i kirija.

Najteže pogođena zemlja je Grčka, gde je 68 odsto anketiranih reklo da je njihova kupovna moć pala mnogo ili donekle. U Francuskoj je taj procenat 63 odsto, u Italiji 57 odsto, u Nemačkoj 54 odsto, u Velikoj Britaniji 48 odsto i u Poljskoj 38 odsto. Oko 80 odsto ispitanika je reklo da je već moralo da pravi značajne kompromise, i to 62 odsto da smanji putovanja, 47 odsto grejanje, 42 odsto je pozajmljivalo novac od prijatelja ili rođaka, 40 odsto je našlo dodatni posao, a 29 odsto je preskakalo obrok. Većina njih, 64 odsto, reklo je da često ili ponekad ne mogu da odluče na čemu još da uštede, jer su se već odrekli čega su mogli, 28 odsto anketiranih ostane bez novca do sredine meseca, a 27 odsto često ili ponekad strahuje da će izgubiti kuću.

 

Italijani i Grci najviše zabrinuti

 

U proseku je 27 odsto ispitanika u šest zemalja reklo da je njihova finansijska ili materijalna situacija nesigurna i da bi „jedan neočekivani trošak mogao promeniti sve”, dok je 55 odsto kazalo da mora da vodi računa.

Budućnost za mnoge izgleda još neizvesnija. Većina Evropljana, 55 odsto, oseća da postoji veliki ili znatan rizik da će doći u nesigurnu finansijsku situaciju u narednim mesecima, a svaki peti smatra da je mogućnost za to veoma velika. Italijani (70 odsto) i Grci (68 odsto) su najviše zabrinuti, a zatim Britanci (47 odsto) i Francuzi (42 odsto).

Roditelji preskaču obroke

Istraživanje je pokazalo da roditelji posebno moraju da „stegnu kaiš” da bi prevazišli krizu. Velika većina, više do 70 odsto, reklo je da su morali da smanje svoje slobodne aktivnosti, frizerske i kozmetičke tretmane i kupovinu odeće da bi očuvali kvalitet života svoje dece.

Gotovo polovina roditelja (48 odsto) je takođe rekla da redovno manje jedu kako bi prehranili decu, a 66 odsto je kazalo da su morali da ograniče aktivnosti dece, uključujući izlete i praznike.

U proseku 49 odsto roditelja je zabrinuto da neće moći da zadovolje potrebe svoje dece, a trećina je izjavila da već ne može da im obezbedi raznovrsnu ishranu.

Istraživanje je pokazalo i velike razlike između zemalja u pogledu grupa koje su najviše izložene riziku od siromaštva – u Nemačkoj su to penzioneri (61 odsto), u Italiji mladi (57 odsto), a u Velikoj Britaniji samohrani roditelji (55 odsto).

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!