Pančevo slavi svoj dan

 Na Mitrovdan 1918. godine, Prvi bataljon Drugog pešadijskog puka „Knjaz Miloš” iskrcao se na pristaništu u Pančevu, a prvi srpski vojnici pod komandom kapetana Petra Aračića zakoračili su na tlo grada. „Pančevački Srbi i Srpkinje dočekali su srpsku vojsku s najvećim oduševljenjem i osećanjem bratske ljubavi, jer im je ona donela oslobođenje od tuđinskog jarma. Rodoljubive pesme orile su se srpskim domovima, a kako oficiri tako i vojnici, dočekani su sa najvećim gostoprimstvom. Taj lepi doček ostaće mi uvek kao jedna od najlepših uspomena mog života”, pribeležio je u memoarima, kasnije jugoslovenski divizioni đeneral Aračić kojem je dodeljeno zvanje počasnog građanina Pančeva. Danas jedna od glavnih gradskih ulica nosi njegovo ime, a 8. novembar se slavi kao Dan grada.

Predstavnici Grada i boračkih udruženja odaju poštu i polažu vence na spomenik palim junacima u Prvom svetskom ratu na Starom pravoslavnom groblju u Pančevu, a na svečanoj Sednici Skupštine grada, dodeljuju najviše gradsko priznanje. Novembarsku nagradu. Ove godine ona će biti uručena Ljubiši Nikoliću, profesoru baleta u Baletskoj školi „Dimitrije Parlić”, Janku Markoviću, profesoru biologije u pančevačkoj Gimnaziji, sada u penziji, a u oblasti umetnosti, nagrada odlazi u ruke  Lazara Sretenovića, mladića sa Daunovim sindromom, kome je ove godine objavljena pesnička zbirka „Moj svet”.

Dan grada obeležava se u sedištu južobanatskog okruga i nizom kulturno-umetničkih i sportskih programa, kao što su Salon umetnosti Pančeva, Konferencija posvećena 150. godišnjici od ukidanja Banatske vojne granice, Pančevački interacionalni džez festival. Više dana traje i manifestacija „Etno glas”, sa izložbom fotografija „Od pregače do kecelje”, ekološkom radionicom, koncertima folklornih i izvornih pevačkih grupa. Za najmlađe Pančevce tu su projekcije filmova, a Veslački klub „Tamiš” obeležio je vek postojanja defileom veslačkih grupa.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!