Njegove pesme bile su iskustva

Hrvatskog kantautora, koji je u Beogradu uvek bio dobrodošao, pamtićemo po specifičnoj interpretaciji, obojenoj dubokim emocijama.

– Ključ u životu je napredak. Tajna je u učenju, jer ako je čaša puna, nemaš je sa čim napuniti. Moraš upozoravati sebe da si mali i da moraš naučiti nešto novo – govorio je Masimo Savić (1962–2022) u jeku svoje popularnosti. Nažalost hrvatski kantautor, koji je u Beogradu uvek bio dobrodošao, preminuo je u petak, posle kraće bolesti u 61. godini, kako je saopštila njegova porodica i „Akvarijus rekords” putem društvenih mreža.

Pamtićemo ga po specifičnoj interpretaciji, obojenoj dubokim emocijama. U dvoranama gde je nastupao nije samo pevao već je oko sebe stvarao izuzetnu, nezaboravnu atmosferu i raspoloženje.

Masimo Savić je rođen u Puli i detinjstvo je proveo u Istri. Sa 12 godina otišao je u Milano, a potom sa majkom krenuo na putovanje do Australije, da bi se kasnije opet vratio u Istru. Srednju školu završio je u Zagrebu. Karijeru je počeo u grupi „Dorijan Grej”, a širu popularnost su stekli prepevom pesme „The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” grupe „Walker Brothers”. Bend „Dorijan Grej” je prestao sa radom 1986, a Masimo je započeo solo karijeru, orijentišući se na pesme bliže zabavnoj, nego rok muzici. Poznato je njegovo izvođenje numere „Zadnja noć” na festivalu „Mesam”, gde je dobio nagradu za najbolju interpretaciju, a učestvovao je i na izboru za Pesmu Evrovizije sa pesmom „Samo jedan dan” Zrinka Tutića.

Prvi album „Stranac u noći” snimio je 1987. godine sa Zrinkom Tutićem i Matom Došenom, a tu je i verzija pesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples” iz repertoara benda „Film”, koju je otpevao sa Jurom Stublićem. Sa pesmom „Samo jedan dan” je iste godine osvojio prvu nagradu na međunarodnom festivalu u Drezdenu. Drugi album „Riječi čarobne” izlazi godinu dana kasnije, a treći „Muzika za tebe” 1989, koji je uradio sa Tutićem i Marinom Tucaković. Ubrzo dobija i nagradu u Kuala Lumpuru na festivalu „Golden Kite”, za pesmu „Ponovo zajedno”. Album „Zemlja plesa” objavio je 1990. godine i on donosi veći broj njegovih kompozicija, kao i duet sa Dinom Dvornikom. Peti album, pet godina kasnije, takođe izdaje u saradnji sa Tutićem i daje mu ime „Benzina”, gde se između ostalih nalazi i obrada pesme Dade Topića „Da li znaš da te volim”.

– Svaku obradu i pesmu koju sam radio znam u dušu. Znam zašto sam je odabrao, znam kada je i kako napisana i znam šta s njom želim reći. Ona je tokom tog izvođenja – moja. Pevao sam pesme koje su me manje ili više pogađale, ali svaku sam osetio, svakoj sam se predao. Pesme su priče, iskustva, emocije, i ako se ne pronalazim u njima, ne mogu ih ni pevati – opisivao je Masimo.

Potom slede albumi „Masimo” i „Vještina” i „Vještina 2”, koji su ga doveli u sam vrh hrvatske mejnstrim pop-rok muzike. Pojavio se i kao glumac u 18 epizoda serije Naša mala klinika”.

Posle nekoliko nominacija, 2004. je dobio diskografsku nagradu „Porin” u kategoriji najboljeg muškog vokalnog izvođenja. Uspeh je ponovio i sledeće dve godine. Slede albumi „Sunce se ponovo rađa”, sa autorskim numerama i obradama, „Dodirni me slučajno”.

Sredinom 2011. godine objavljuje ogroman hit „Iz jednog pogleda”, koji je doživeo uspeh i danas ima više od 15 miliona pregleda na „Jutjubu”. Masimo je 2013. u Areni u Puli održao dotad svoj najveći solistički koncert i nazvao ga jednim od najznačajnijih. Nizale su se od tada još brojne pesme koje su postajale hitovi i veliki koncerti.

Suprugu Eni, koja mu je bila velika podrška, upoznao je 1989. u vreme kada je pisala pesme Josipi Lisac. Imaju kćerku Mirnu, novinarku.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!