“Ne shvataju nas ozbiljno”: Subotički poljoprivrednici nezadovoljni nakon sastanka u Vladi

Nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije, predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, koji su sa predstavnicima još šest udruženja poljoprivrednika iz naše zemlje izneli svoje zahteve, kažu da nisu zadovoljni, te da je sledećeg ponedeljka dogovoren još jedan sastanak, na kojem će dobiti odgovore na njihove predloge.

“Nikako nismo zadovoljni, zato što ne verujemo to što oni pričaju i opet ćemo biti prevedeni žedni preko vode. To je moj zaključak, kako se oni ophode prema nama i ne shvataju nas ozbiljno. Oni ne shvataju da mi tamo idemo da pričamo o problemima koji srpskog seljaka muče”, kaže za Danas Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Na sastanku kojem su osim premijerke, prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, bilo je reči o osam zahteva poljoprivrednika, koji su zatražili zagarantovanu otkupnu cenu mleka od 78 dinara po litri bez poreza, premiju za mleko od 20 dinara po litri, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

“Oni su dobili statistiku da je umanjen uvoz mleka u januaru i februaru, da se to smanjilo, ali i dalje se radi uvoz. Mi tražimo potpunu zabranu, kao i za prelevmane da se totalno ukinu ili da se podignu. Podigli su sa 12 na 30 dinara, nek podignu na 300 dinara. I o tome smo pričali, jer to što su za jedan kilogram sira ili maslaca podigli sa 12 na 30 dinara, to ništa ne znači”, smatra Matković.

“Ne shvataju nas ozbiljno”: Subotički poljoprivrednici nezadovoljni nakon sastanka u Vladi 2
Miroslav Matković, foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Poljoprivrednici su zatražili i subvencije u visini od 300 evra po hektaru, da se referentna cena ratarskih kultura izjednačeni sa berzama u Budimpešti i Parizu, te da dizel za obradive površine bez akciza sa porezom bude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture.

“Obrazložili smo da je potrebno da poljoprivrednici imaju povoljno gorivo da bi bila lakša proizvodnja i da po ovim cenama uopšte nije dobro i da će poljoprivrednici nastaviti dalje da propadaju”, naglašava naš sagovornik.

On dodaje i da su zatražili regres za mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, kao i da se ukine plaćanje naknade za odvodnjavanje, a da je na sastanku bilo reči i o tome da bi trebalo povećati agrarni budžet.

“Pričali smo kako je opredeljeno 75 milijardi dinara za agrarni budžet, što je oko pet odsto, gde smo insistirali da se poveća na 28 odsto. To smo iskoristili priliku, jer to nije u zahtevu, ali insistiramo na povećanju agrarnog budžeta, jer oni stalno pričaju kako nikad više novca nije uloženo u poljoprivredu, ali kad se pogleda to je pet odsto, što je jako malo”, dodaje predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Nakon iznestih zahteva, dogovoreno je da se sastanak u istom formatu održi 15. maja u 8 časova u Vladi Srbije, kada će poljoprivrednici dobiti odgovore na njihove predloge.

“Ništa nam nisu konkretno rekli. Ovako je rečeno, kad dođemo 15. maja, oni će nam napismeno dati ovo može, ovo ne može. Mi smo išli da odbranimo naše zahteve, ali su nam u suštini rekli da su u svim poljima oni dobri, što su oni odradili i da mi tražimo nemoguće”, kaže Miroslav Matković.

Odluku o eventualnom protestu, koji su najavili za 16. maj, predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika doneće zajednički, nakon tog sastanka.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!