Nadeždino „More” kao vodilja

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku otvoren je 31. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom „Gestovi, znakovi života” selektorskog dvojca Bojana Đorđeva i Siniše Ilića, uz pozdravnu reč gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića i direktora UG Branka Ćalovića.

– Memorijal je među najstarijim manifestacijama ove vrste u našoj zemlji i važna tačka susreta slikara različitih generacija, umetničkih polazišta i opredeljenja iz celog regiona. To je upravo ono čemu je Nadežda Petrović težila organizujući u Beogradu Prvu Jugoslovensku izložbu 1904. godine, koja je i bila inspiracija čačanskim kulturnim poslenicima pri osnivanju memorijala – istakao je Ćalović.

On je dodao da je pred prisutnima nova izložba, novo viđenje savremene umetničke scene, nov pristup teorijskog razmatranja pozicija savremene umetnosti i umetničkog aktivizma afirmacija prakse, koja podstiče i podržava kreativno stvaralaštvo umetnika i kustosa.

Bojan Đorđev je rekao da je na neki način gest princip organizacije ove izložbe i same selekcije:

– Gest je brza spontana reakcija umetnika i umetnica kojom oni signaliziraju znakove života, vitalnost, očaj, sreću, sve što ukazuje na postojanje umetnosti, i na to da se ista dešava čak i u vremenu korone i svetskih oružanih sukoba.

Detalj sa izložbe

Prema njegovim rečima, vodilja za selekciju bila je slika Nadežde Petrović „More” iz 1910. godine, gde je „vidljiv i Nadeždin gest i sloboda slikanja”. U tom trenutku kada nastaje ta slika nastaje i performans slikanja.

Za ovu izložbu značajan je još jedan istorijski rad, video-zapis Ivana Kožarića, koji, kako kaže Đorđev, razbijajući ramove slika poručuje da živimo van okvira. Đorđev je zaključio da se konceptualno između ta dva rada sa početka 20. i 21. veka nalaze i sve ostale interpretacije gesta koje se mogu videti na ovoj izložbi.

Podsećamo da je 31. Memorijal Nadežde Petrović otpočeo već u aprilu kada su u javnom prostoru zasađene mladice paulovnije, rad u začetku umetnice Katarine Popović pod nazivom „Ne zaboravi da dišeš”. Pre svečanog otvaranja posetioci su imali prilike da vide dva performansa: na atletskoj stazi Sportskog centra „Mladost” u Čačku, performans pod nazivom „Time” izveo je Stefan Lukić, a nakon toga na platou i u Kulturnom centru Čačka umetnica Ola Maćievska izvela je nastup pod nazivom „Prostorne figure”. Već u toku ceremonije otvaranja performans su priredili i Neda Kovinić („Luckaste drugarice”), a zatim i Siniša Labrović („Crta II”).

Na 31. memorijalu izloženi su radovi 20. umetnika i umetničkih grupa u izložbenom prostoru Umetničke galerije „Nadežda Petrović”, „Spomen-zbirci Bogića Risimovića Risima”, Kulturnom centru Čačka, Gradskoj biblioteci i javnim prostorima i površinama, uključujući rad čačanskih srednjoškolaca sa umetnikom Benom Kejnom.

Memorijal je dostupan do 13. novembra, a u toku trajanja manifestacije biće priređena vođenja, razgovori i prezentacija kataloga izložbe.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!